minya-8377623
Utrikes

Väpnad attack mot kristna i Egypten – sju döda och minst dubbelt så många skadade

Publicerad 11/2/2018
Annons

En buss med kristna kopter på väg till ett kloster i Egypten utsattes för en väpnad attack. Sju av passagerarna uppges ha skjutits ihjäl och minst dubbelt så många ha skadats. Dödssiffran väntas stiga.


(Klicka ovan för att se filmen)

Dådet ska ha skett i närheten av staden Minya cirka 20 mil söder om huvudstaden Kairo. Uppgifterna är i övrigt knapphändiga men ”kraftig skottlossning” uppges ha förevarit. Ingen grupp sägs ännu ha tagit på sig attacken. Militanta islamister som utfört tidigare liknande attacker misstänks dock ligga bakom.

Egypten har en i jämförelse med arabvälden i övrigt relativt stor andel kristna. Ungefär 10 miljoner av landets drygt 90 miljoner invånare bekänner sig till kristendomen.

I likhet med regionen som helhet har kristna i Egypten på senare år utsatts för alltfler attacker och hot. Det har eskalerat till en sådan nivå att det talats om etnisk rensning. Bedömare menar att kristna inom kort helt kan ha fördrivits från arabvärlden, där man funnits ända sedan kristendomens födelse för tvåtusen år sedan.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons