➤ Vid kvart i nio på lördagskvällen utbröt skottlossning i ’utanförskapsområdet’ Gottsunda i Uppsala. På platsen påträffade polisen två skottskadade personer. Två personer anhölls senare, misstänkta för inblandning i vad som hanteras som en kriminell gänguppgörelse och ”särskild händelse”.

Polisen tvingades kalla in förstärkning när ett stort antal bekanta och anhöriga till gängmedlemmarna samlades på brottsplatsen och blev vad polisbefäl Daniel Ågren rubricerar som ”stökiga”. Man gick därför upp i så kallat stabsläge.

Två skadade
De två skadade männen fördes till sjukhus med ambulans, den ene med vad som uppges vara allvarliga skottskador. På grund av att händelsen bedöms vara relaterad till grov gängkriminalitet satte polisen in särskild bevakning på sjukhuset. Trots detta ska oroligheter ha uppstått på sjukhuset när bekanta och anhöriga till offren dök upp där.

Två anhållna
Området för skjutningen spärrades av och en omfattande brottsplatsundersökning företogs. Senare anhölls två män som skäligen misstänkta för inblandning i den väpnade uppgörelsen. Brottsmisstanken gäller försök till mord. Polisen misstänker att ytterligare gärningspersoner varit inblandande.

Polisen är förtegen med detaljuppgifter. Vare sig de skadades eller anhållnas åldrar och härkomst uppges och inte heller huruvida och för i så fall vad de är kända av polisen sedan tidigare. Den restriktiva hållningen uppges vara motiverad av att man inte vill ”färga vittnesmål med information de kan ha läst i tidningarna”.

Flera skjutningar
Även på fredagskvällen utbröt skottlossning i ett annat bostadsområde i Uppsala. Ingen skottskadad person påträffades på platsen och polisen har inga spår efter vilka som sköt. Polisen behandlar de båda skjutningarna som två separata händelser men utesluter inte att de kan ha samband med varandra.