Den invandringsrelaterade grova brottsligheten med bland annat dödsskjutningar ökar för varje år. Polisen har prövat det mesta men utan att kunna bryta trenden. Nu tar polisen i Stockholm hjälp av poliser från brottsutsatta områden i USA. Det rapporterar bland annat SVT.

En polisdelegation från New Jersey är på besök i Sverige för att dela med sig av sina erfarenheter av hur man kan få ner antalet skjutningar. I USA har man sett goda resultat genom att avsevärt korta ned den tid utredande poliser behöver vänta på analyser av beslagtagna vapen.

Nu hoppas man kunna kapa tiderna även här från nuvarande 150 dagar till 48 timmar. Rick Fuentes, som tidigare var chef för New Jersey State Police, berättar att man i hans distrikt brukade brottas med samma problem.

Det kunde ta upp till tio månader efter att ett vapen beslagtagits till dess tekniker kunde leverera en rapport med foton, fingeravtryck, dna, ballistiska data från provskjutning osv. Idag har man bland annat tack vare snabbare procedurer fått ned antalet skjutningar i New Jerseys värst drabbade områden med 30 procent.

Stockholmspolisen tror nu att man kan nå liknande resultat här genom att snabbt kunna gripa personer som genom teknisk bevisning kan knytas till ett vapen som använts vid en gängskjutning. Detta i motsats till att samma person kan vistas fritt i samhället i mellan ett halvår och ett år och under tiden begå nya skjutningar eller andra brott.

På fråga från SVT:s reporter om amerikansk polis också har något att lära från sina svenska kollegor svarar Fuentes diplomatiskt att man nu studerar hur den svenska polisen arbetar i de ”utsatta områdena” och att han även knutit vänskapsband med svenska poliser.