➤ UTSLÄNGD FRÅN FACKET Lastbilschauffören Sammy Augustsson, Nybro, var aktiv i SD. Det föll inte i god jord hos Transportfacket. Där ansåg både lokala företrädare och förbundsledningen att Sammy inte hörde hemma i facket. Han beskylldes för att inte stå upp för alla människors lika rättigheter. I dag berättar han sin historia.

– Mitt lokala fackförbund hade ett medlemsmöte för alla som bodde i Nybro och jag ville kolla vilka som representerade mig där. Jag blev tillfrågad om jag ville kandidera till ordförande. Jag tackade nej eftersom jag var aktiv Sverigedemokrat på en förtroendepost. Det var några sura miner, men några andra tyckte att jag hade rätt att tycka vad jag vill, minns nu 26-årige Sammy, som på den tiden var SD-ledamot i Nybros kommunstyrelse.

2014 hade han engagerat sig i SD och fackföreningsmötet hölls 2015. En månad senare fick han ett brev där den lokala Transportledningen förklarade att han utreddes för eventuell uteslutning. Han skickade in en överklagan, men en vecka senare fick han ett brev om att han var utesluten ur facket. Beslutet var undertecknat av den dåvarande Transportordföranden Lars Lindgren.

”Lever inte i en demokrati”

– Jag tyckte det var underligt eftersom jag inte hade tänkt engagera mig inom facket. Sedan läste jag på och förstod att Transport var ett av de extremare förbunden gentemot SD. De tillåter inte ens medlemmar att vara med i SD. Man tror ju att man lever i en demokrati, men man inser att man inte gör det, förklarar Sammy.

De flesta av Sammys arbetskamrater tyckte enligt honom att fackets agerande ”var för djävligt” och några av dem lämnade Transport i protest.

– Det var bara facket som reagerade, företaget kände hela min politiska karriär och jag hade arbetskamrater från Mexico, Balkanländerna och Mellanöstern. Det var inga problem där heller. I dag är jag med i IF Metall och jag har ibland tuffa diskussioner med fackföreträdare, men det är inga problem, berättar Sammy Augustsson.

”SD passar i Transport”

Han tycker att SD har en värdegrund som passar även i Transport. SD har inte prägeln av vit maktrörelse som många försöker påstå, utan SD är ett invandrarvänligt parti, men vill ha invandring under bättre former.

– I SD i Nybro har vi en iranier som medlem och det klingar illa när vänstern kallar oss ett gäng rasister, som inte ens klarar av människor från andra länder. Jag är själv invandrare från Finland och blev svensk medborgare när jag var 18 år.

I dag har Sammy Augustsson inga kommunala uppdrag för SD eftersom han ansåg att tiden inte räckte till. Han jobbar numera på en industri i Kalmar.

Som en slutkläm på intervjun säger han skrattande med lite perspektiv på det som hänt: Jag tycker hela situationen med uteslutning är komisk.

Enligt dåvarande Transportordföranden Lars Lindgren var det inte Sammy Augustssons åsikter som gjorde att han uteslöts, utan hans aktiva engagemang som förtroendevald för Sverigedemokraterna.

Du som läser detta har kanske liknande erfarenheter från fack eller arbetsplats. Kontakta mig i så fall på [email protected]