Ett vårdbiträde i Göteborgs stad krockade en av hemtjänstens bilar i samband med arbete. Det framgår av kommunens utredning att kvinnan saknade körkort och att en annan kollega hade kvitterat ut bilen. Nu ska hemtjänstpersonalen utbildas om svenska lagar.

Det är inte första gången som liknande olyckor sker i Göteborgs stad. Det har uppmärksammats vid flera tillfällen att undersköterskor framför tjänstebilar utan att ha körkort. Vid ett tillfälle ska hemtjänstpersonal inte har förstått högerregeln och därför krockat med en lokalbuss.

LÄS ÄVEN: Äldreboende lät brukare svälta i nio dagar

Nyligen inträffade ytterligare en olycka när hemtjänstpersonal tappadek kontroll över bilen och krockade i en husvägg. Bilen totalkvaddades och kollegorna skadades.

Ska lära personal om Sveriges lagar

Det framgår av Göteborgs stads egen utredning att en annan anställd med körkort kvitterade ut tjänstebilen åt sin kollega som saknade körkort. Monika Bondesson är chef vid hemtjänsten i Göteborg och hon kommenterar händelsen med att medborgare ”har ett ansvar att faktiskt följa Sveriges lag”. Hon arbetar därför med att informera personalen om vilka lagar som gäller i Sverige.

– Vi arbetar med detta på våra enheter. I hela vårt arbete arbetar vi på att man ska följa både lagstiftningar och de rutiner och riktlinjer vi har. Det är ett pågående arbete och här måste man som medborgare själv veta att man inte får framföra fordon i Sverige utan körkort, säger Bondesson till Expressen.

Hemtjänstbiträdet har förlorat jobbet och är även polisanmäld av kommunen. Vidare riskerar hon att få betala kostnaderna på 106 720 kronor. Kollegan som kvitterade ut bilen har fått en varning.

LÄS ÄVEN: Funktionshindrad nekades färdtjänst – tvingades vänta 7 timmar i matbutik