En tvåårig pojke i Skåne som led av skelettsmärtor och hudutslag nonchalerades av läkare med bedömningen växtvärk. Pojken blev hemskickad med värktabletter. Först efter ett tjugotal besök vid regionens vårdinstanser upptäckte man att pojken led av blodcancer. 

Det var i början av juni år 2018 som pojkens mor sökte hjälp för sin son vid både lokala vårdcentraler och Helsingborgs lasarett. Pojken ska vid tillfället ha varit deprimerad och även tappat i kroppsvikt.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk kvinna avled när vårdcentral inte tog kvinnans symptom på allvar

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Vårdpersonal gjorde bedömningen att pojkens hälsobesvär handlade om växtvärk och skickade därför hem familjen med med antibiotika, värktabletter och alsolsprit. Långt senare upptäckte läkare att pojken i själva verket drabbats av en aggressiv blodcancer.

Togs inte på allvar

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver pojkens mor att vårdpersonalen inte har tagit dem på allvar under resan.

”De hade kunnat ställa rätt diagnos tidigare. De fördröjde diagnos medan sjukdomen utvecklades för mycket. De botade honom med fel medicin/…/tills barnet blev helt orörligt. Det hade kunnat förhindras”

Skelettsmärtor – huvudsymptom för blodcancer

Sammanlagt kritiseras nu fem vårdinstanser för hanteringen av pojkens symptombild. IVO anser att någon borde ha reagerat och kontrollerat pojkens blod eftersom skelettsmärtor är huvudsymptom för blodcancer.

Sjukhuschef: “Tragiskt när det händer”

I ett utlåtande från Skånes sjukhus nordväst säger Anna-Karin Albin, som är verksamhetschef för Barn- och ungdom, att det som hänt är tragiskt. Hon hänvisar till att man behöver bli bättre på att kommunicera mellan varandra i personalen.

– Det är väldigt tragiskt när något sådant här händer. Jag kan inte kommentera det enskilda fallet i detalj. Övergripande kan man säga att problemet när det varit många besök på olika enheter ofta är att ingen har haft ett helhetsgrepp om situationen. Vi ser dessutom inte per automatik varandras journalanteckningar vilket försvårar informationsöverföringen, berättar Albin för SVT.

Två år senare behandlas pojken fortfarande för cancersjukdomen.

LÄS ÄVEN: Akademiska sjukhuset missade treårings cancer – läkare på barnakuten saknar legitimation

authorimage