De globala aktiemarknaderna fortsätter att rasa. Igår gick Stockholmsbörsen ner med cirka 10 procent och Wall Street hade sitt största tapp sedan 1987. 

S&P 500 – ett index som mäter de 500 största företagen i USA – har sjunkit med nästan 30 procent bara sedan förra månaden, rapporterar Market Watch. Dow Jones Industrial Average, DJIA, sjönk med 10 procent – det största tappet sen 1987 då det sjönk med nästan 23 procent. Även i Asien gick börserna ner kraftigt vid öppningen idag.

Stockholmsbörsen är inget undantag. OMXSPI, ett index som väger samman värdet på alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen och därmed visar upp en helhetsbild av utvecklingen på börsen, slutade igår på minus 11 procent.

På en månad har Stockholmsbörsen därmed gått ner med nästan 30 procent.

Oroligt ett tag till

Bedömare menar att det oroliga läget kommer att bestå ett tag till, men att företagen återhämtar sig så snart coronaviruset är under kontroll.

– Vi kommer att se samma mönster vi gjort under senaste veckan med väldigt stora rörelser nedåt följda av rekyler uppåt. Jag tror tyvärr vi kommer att se lägre bottnar än idag. Men världen går inte under den här gången heller, säger hon till SvD.

Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli, menar att många bolag nu undervärderas och kommer att komma tillbaka förutsatt att viruset är ett övergångsproblem, vilket han utgår från.

– Bolag med starka balansräkningar, som har bevisat historiskt att deras affärsmodeller är hållbara och framgångsrika, bör rimligtvis studsa upp när röken har lagt sig, säger Mattias Eriksson också till SvD.