Situationen i Belgien öppnar upp för en demografisk bomb som kan göra landet till den första muslimska staten i Europa. Det är slutsatsen av en närmare titt på Beligen av den franska tidningen Causeur.

”De migrationsavtal som tecknats med Marocko och Turkiet och den extrema välviljan gentemot de mest radikala muslimska grupperna underblåser den politiska klientelismen hos vänstern i Belgien”, skriver Céline Pina i Causeur, en text som i sin tur uppmärksammas av den italienske journalisten Giulio Meotti i en gästkrönika i Israel National News.

LÄS ÄVEN: Tjetjener och kurder i blodiga strider i Belgien

”Detta öppnar upp en demografisk bomb som kan göra Belgien till den första muslimska staten i Europa. I Belgien har islamisterna viktiga reläer i den lokala politiska klassen, men även inom kommissionen och EU-parlamentet”, konstaterar man vidare och noterar även att Sarah Schlitz, Belgiens statssekreterare för jämställdhet och medlem av De gröna, i maj 2021 utsåg en beslöjad kvinna till kommissionär för jämställdhet.

I en intervju förklarade den nya kommissionären Ihsane Haouach att sekularism beror på demografi och när muslimer är i majoritet kommer de att vara sekularismens skiljedomare.

Islamistiska marockaner

Befolkningen av arabiskt-muslimskt ursprung är mycket talrik i Belgien, särskilt i Brysselregionen. Den stora majoriteten av Belgiens muslimska befolkning (80 – 90 procent) kommer från bilaterala avtal som undertecknades 1964 med Marocko och Turkiet. Marockaner är i dag den största etnokulturella minoriteten i landet. Denna marockanska invandring är under starkt islamistiskt inflytande.

Då Belgien har antagit en integrationspolitik som avsevärt underlättar att erhålla nationalitet, är denna befolkning en valfråga. Islamister drar nytta av sitt inträde i belgiska partier och institutioner genom sin strategi för inflytande med EU.

Folkutbyte

2020 bestod 67,7 procent av den belgiska befolkningen av belgare med belgiskt ursprung. För tio år sedan var motsvarande andel 74,3 procent. Enligt Pew Forum of Religion and Public Life kommer Belgien att ha 1,149 miljoner muslimer år 2030, en ökning med 80,96 procent jämfört med 2010.

Mer än en miljon migranter kom in i Belgien lagligt mellan 2000 och 2010. Bara under perioden 2009-2011 möjliggjorde familjeåterförening, som står för hälften av alla uppehållstillstånd, 121 000 utlänningar att bosätta sig i landet.

Erövringsprojektet skissades av den egyptiske predikanten Mohamed al-Ghazali (1917-1996), en av de mest inflytelserika medlemmarna i Muslimska brödraskapet. Han beskrev väst som en depraverad och bankrutt värld som bara islam kan rädda.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Marockanska fans firar seger mot Belgien – vandaliserar Bryssel