I höst sköt elpriset i höjden med prisrekord som följd. Som mest kostade elen 6,48 kronor per kilowattimme i mellersta och södra Sverige. Det kan jämföras med ett år sedan då priset låg på under en tiondel av det. Även om det prisrekordet var temporärt kostade elen ändå 180,9 öre den 16 december, jämfört med 59,48 för ett år sedan. Men nu tror Vattenfall att et blir ännu dyrare.
– Kallare väder kommer in i jul och då går priserna förmodligen upp, säger Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall till SVT.
I snitt låg priserna år 2020 på 29 öre per kwH. 2019 låg det på 40 öre. I elområde tre i år låg snittet på 105 öre.
– Det har varit väldigt höga priser fram till nu. Om normal december har priser på runt 45 öre per kilowattimme som någon form av medel, så är det hittills betydligt högre i år, 182 öre/kWh, i elområde 3, säger Jonas Stenbeck.
I norr, där mycket av elen produceras med vattenkraften, är priserna just nu hälften av vad de är i de södra delarna.
Tjänar miljarder
Under årets första nio månader visade det sig att statligt ägda Vattenfall tjänat hela 42 miljarder kronor. Dock menar Vattenfalls VD att det inte var elprisrallyt som stod för den största delen av vinsten.
Det ska istället ha varit en rad stora engångshändelser som bidrog till storvinsten:
Kompensation från tyska staten för tvångsstängningen av bland annat Vattenfalls tyska reaktorer efter Fukushimaolycken tillsammans med försäljningen av produktionsrättigheter lyfte resultatet med 12,5 miljarder kronor.
Och försäljningen av elnätsverksamheten i Berlin gav en reavinst på ytterligare 8,5 miljarder kronor. Därutöver ökade värdet på Vattenfalls så kallade energiderivat med 10,5 miljarder kronor till följd av den kraftiga uppgången på marknaden.
Norge ersätter konsumenterna
I Norge har de beslutat att staten ska att täcka hälften av alla strömkostnader över ett spotpris på 70 öre. Åtgärden uppskattas kosta 5 miljarder kronor. Vissa menar dock att detta uppmana till slöseri med elen, där regeln i Norge kommer vara max 5000 kwH per månad och hushåll, vilket är en väldigt stor förbrukning.
Det kan även komma att påverka de svenska priserna uppåt, om åtgärden leder till att norrmännen förbrukar mer än normalt, eftersom vårt elnät sitter samman med Norge. Andra menar att det är rimligt att staten täcker de höga priserna så det inte drabbat hushållen direkt. Har staten ett överskott i finanserna behöver det inte heller leda till ökad skatt.
LÄS ÄVEN: Norge kompenserar elprisdrabbade hushåll – inga pengar i Sverige
Priserna i Sverige påverkas också av energipolitiken i andra länder i takt med att vårt elnät blivit allt mer integrerat med resten av Europa. Exempelvis smittar höga priser från Tyskland av sig på oss eftersom de lagt ner stora delar av sin kärnkraft och inom närmaste året kommer kvarvarande kärnkraft också läggas ned. Det har resulterat i högre priser på grund av vindkraften och beroendet av fossil gas, där priserna skenat.
Det har även uppstått en konflikt med Norge om elöverföringen, där den har begränsats av båda parter i och med en mer instabilt svenskt elsystem.
LÄS ÄVEN: Norge stänger av strömmen till Sverige efter elnätsbråk
Elskatten har också rusat
På senare år har även skatten på el ökat kraftigt. Men den största ökningen skedde från mitten av 90-talet fram till år 2006. Idag ligger skatten på 44,50 öre/kWh. Det är mer än en tredubbling sedan 1980.
Har du missat vår granskning av vindkraften? Klicka isåfall HÄR. Den tredje och sista delen kommer lanseras inom kort.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.