Samtliga som har befunnits smittade i Sverige har blivit det antingen i samband med utlandsresor eller genom nära kontakt med någon som har smittats på det viset. Allt eftersom antalet smittade stiger växer oron bland de som varit ute och rest. Många ringer 1177 för rådgivning men långt ifrån alla är nöjda med svaren de får.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska personer som rest i områden där corona härjar, vara uppmärksamma på symtom och kontakta 1177 för bedömning. Detta gäller Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår, de italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto, Sydkorea samt Iran.

Smittskydd Stockholms chef, Per Follin, sa i fredags i SVT:s morgonstudio att det faller på individen att inte utsätta andra för smittrisk. ”Misstänker man att man blivit smittad har man ett eget ansvar att inte sprida viruset vidare”, sa Follin och manade till att ringa 1177 för att få vägledning och provtagning.

En bedömning av symptomen görs av en sjuksköterska under samtalet och om personen bedöms vara en potentiell smittbärare kommer sjukvårdspersonal hem och utför testet. Infektionskliniken meddelar senare resultatet till den som testats via telefon.

– Om personer inom 14 dagar efter att de har kommit hem från områden där det funnits smittspridning utvecklar luftvägssymtom, hosta, andningssvårigheter, feber, så ska man kontakta vården via 1177. Sedan gör de en bedömning. I tveksamma fall stämmer de av med infektionskliniken i Huddinge, säger Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm i DN.

Problem med telefonin

Under helgen har det framkommit att systemet fungerar något annorlunda än hur det framställs av de ansvariga. Aftonbladet skrev igår om Ashkan och hans iranska mor som är på besök i Sverige. Han kontaktade 1177 vid 10-tiden på morgonen med nedslående resultat.

– De första två gångerna jag ringde sa de att de har haft problem med telefonin och att jag skulle återkomma om 15 minuter. Först vid tredje gången fick jag prata med smittskyddsläkaren, berättar Ashkan för tidningen.

Efter att ha beskrivit mammans symtom fick han beskedet att tester skulle utföras och att han skulle kontaktas för vidare instruktioner inom två timmar. När ingen hört av sig under hela dagen ringde Ashkan igen strax efter 21 på kvällen. Den enda informationen han fick då var att man hade problem att få tag i smittskyddsläkarna och att Ashkan själv skulle återkomma om 15 minuter. Om han någonsin fick svar förtäljer inte artikeln.

Vid Region Stockholm, som ansvarar för 1177 i länet, uppger man till tidningen att trycket varit högt, men påstår sig inte fått rapporter om det orsakat problem.

Pojkar nekades att testas

Trots detta rapporterar nu även DN om problem. Människor som vistats i hårt drabbade områden och uppvisar symtom som hosta, feber och halsont känner sig osäkra på hur de ska agera när de får svaret att de, symtomen till trots, inte ska testas.

– Det finns en stor skillnad i vad som sägs – och vad som faktiskt görs, säger Helena, vars två söner just kommit hem efter att ha insjuknat under sportlovsfirande i norra Italien, till tidningen.

Barnens pappa valde att aldrig uppsöka sjukvården i Italien men väl hemma i Sverige ringde Helena 1177. Svaret blev att pojkarnas symtom inte var tillräckligt omfattande och allvarliga för att motivera provtagning. Enligt Helena verkar myndigheten hellre lugna än utreda, något som oroar henne.

Då pojkarna nekades att testas frågade Helena om hon kunde skicka barnen till skolan på måndag, som man gör mot slutet av en vanlig förkylning när man bara är lite snorig. Då började sköterskan på 1177 slingra sig och mumla om att trots bedömningen kan skolor ha ett intresse av att barn stannar hemma lite extra, berättar Helena.

Chefsläkaren kan inte kommentera

Hon reagerar på att sjuksköterskan inte kunde utesluta att det rör sig om corona men ändå valde att inte utföra några tester. Helena säger till DN att hon gissar att det handlar om en kostnads- eller resursfråga och är kritisk till att människor lämnas till att själva bestämma hur de vill agera, utan tillgång till kunskap om huruvida de är smittade eller ej.

Region Stockholm hävdar att 1177 följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för vilka som behöver genomgå tester för coronaviruset.

– Jag kan inte kommentera det här fallet, men det har fungerat hittills, säger Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm till tidningen.