Det sönderfallande Venezuelas kommunistiske president Nicolas Maduro jämställde i ett officiellt uttalande på måndagen Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro med Adolf Hitler. Kommentaren var ett svar på att Brasilien på lördagen deklarerat att man anser oppositionsledaren Juan Guaido vara Venezuelas legitime överhuvud.

Maduro svors för en tid sedan in för en andra mandatperiod som president för ett Venezuela i ekonomiskt fritt fall i spåren av den egna och föregångaren Hugo Chavez kommunistiska politik. Ett flertal länder i världen har uttalat att man anser Maduro vara en illegitim ledare för landet eftersom valet bojkottades brett efter att ha bedömts som riggat, och i helgen anslöt sig Brasilien till den skaran.

LÄS ÄVEN: Brasiliens nytillträdde president lovar bekämpa ”det marxistiska skräpet”

I ett tal till nationen löd Maduros svar till Bolsonaro: ”Där borta har vi Brasilien i händerna på en fascist – Bolsonaro är den moderna tidens Hitler!”. Maduro antydde också att det brasilianska folket på ett våldsamt sätt skulle göra processen kort med sin nytillträdde president.

En talesperson för den brasilianska regeringen har meddelat att man inte har någon kommentar till Maduros utspel.

LÄS ÄVEN: Brasiliens nye president rensar ut kommunistiska tjänstemän

Den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaido har själv inte gjort anspråk på att vara landets rättmätige ledare men sagt att han står till förfogande för presidentposten.

Relationerna mellan Venezuela och Brasilien har försämrats sedan det sistnämnda landet tagit ett stort steg bort från socialismen. President Jair Bolsonaro har deklarerat att han är en uttalad anti-kommunist.