Resolute

Kryssningsfartyget RCGS Resolute. Foto: Rab Lawrence (CC BY 2.0)

Utrikes

Venezuelas kustbevakning besköt och rammade lyxkryssare – sjönk själva

Publicerad 4/5/2020
Annons

Måndagen den 30 mars avfyrade en patrullbåt från Venezuelas kustbevakning flera skott mot det tyskägda kryssningsfartyget RCGS Resolute och rammade sedan fartyget, vilket slutade med att de själva sjönk.

Enligt den venezuelanska kustbevakningen kränkte RCGS Resolute landets territorialvatten. Lyxkryssaren beordrades att följa efter till Puerto Moreno, Margarita Island. När ordern inte åtlyddes avfyrade kustbevakningen ett flertal varningsskott varefter de rammade kryssningsfartyget i ett försök att tvinga fram en kursändring.

RCGS Resolute har ett förstärkt skrov för att fungera som isbrytare och tog varken någon större skada eller ändrade riktning. Patrullbåten däremot sjönk.

Enligt uppgift plockades patrullbåtens samtliga 44 besättningsmän upp av ett annat fartyg. Enligt ett uttalande från Venezuelas militärbefälhavare flydde RCGS Resolute ”på ett fegt och kriminellt vis kollisionsplatsen utan att försöka rädda besättningen på sjunkande skepp”.

Venezuela står på ruinens brant

Andra källor hävdar att det är kustbevakningen själva som står för sjöröveriet i området, genom att borda och beslagta lasten från oskyldiga fartyg. Det kommunistiska Venezuela står på ruinens brant. President Nicolas Maduro vägrar att lämna ifrån sig makten och blockerar humanitärt bistånd från att komma in i landet.

Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men trots att landets oljereserver hör till de största i världen har den ”socialistiska revolution” som lanserades i början av 2000-talet lett till en djup ekonomisk och humanitär kris.

Det amerikanska justitiedepartementet åtalade i slutet av förra månaden president Maduro och 14 andra nuvarande och tidigare medlemmar av Venezuelas regering. Åtalet gäller en rad narkotika- och terrorismrelaterade brott under de senaste 20 åren. Det amerikanska utrikesdepartementet har utlyst 15 miljoner dollar i belöning för information som leder till ett gripande av presidenten.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons