Polisen har publicerat bildmaterial från övervakningskameror på den gata i centrala Lund där ett bombdåd ägde rum tidigare i höst. I samband med explosionen slungades en kvinna ned i marken och skadades allvarligt.

Det var vid klockan 02:40 den 14 september som SOS Alarm mottog flera larmsamtal från boende i som hade hört en kraftig explosion. Det skulle visa sig handla om ett anlagt bombdåd mot livsmedelsbutiken Lunda Livs på Stora Södergatan.

LÄS ÄVEN: Livsmedelsbutik sprängd i Lund – förbipasserande kvinna allvarligt skadad

I samband med explosionen promenerade en kvinna på gatan och skadades allvarligt av tryckvågen. Enligt polisens tekniska undersökning var sprängverkan riktad ut mot gatan vilket även sånär drabbade en förbipasserande stadsbuss som klarade sig bara sekunder från explosionen.

– Med tillstånd av målsägaren och stöd från hennes målsägandebiträde väljer vi nu att visa en filmsekvens från själva detonationen. Sekvensen är kort men visar en förbluffande hänsynslöshet mot den unga kvinna som drabbades, men också mot andra personer som rört sig i centrala Lund under natten, uppger polisens förundersökningsledare Patrik Nyquist i ett pressmeddelande.

https://youtu.be/9SD2zQ3qfl0

Söker personbil

Polisen är angelägen att få in tips och vittnesuppgifter kring händelsen och publicerar därför en bild på ett fordon som de misstänker att gärningsmännen har färdats i. Enligt polisen handlar det om en personbil som har olika fälgar.

Polisen lär allmänheten upptäcka bomber

I mitten av september medverkade kommunpolisen Göran Holmgren i ett inslag i statsradion för att uppmärksamma allmänheten på bombfaran som ökar kraftigt i Sverige.

Holmgren passade på att informera allmänheten om hur en bomb ser ut. Han varnade även medborgarna för att röra sig utomhus sent.

LÄS ÄVEN: Polis lär Malmöbor upptäcka bomber – varnar medborgarna för att gå ut sent