trudeau eu

Justin Trudeau. Foto: skämrdump twitter

Utrikes

VIDEO: EU-parlamentariker kallar Trudeau diktator

Publicerad 3/25/2022
Annons

Mislav Kolakusic, ledamot av Europaparlamentet från Kroatien, anklagade premiärminister Justin Trudeau för att bedriva ”en diktatur av värsta slag” på tisdagen och gjorde detta uttalande till premiärministern under hans två dagar långa resa till Belgien. En annan ledamot var lika hård i kritiken.

Parlamentsledamoten kallade särskilt Trudeau för att han bildligt sett trampar på kanadensarnas rättigheter, samt bokstavligen låter hästar trampa på kvinnor under protesterna mot Freedom Convoy som ägde rum i Ottawa under stora delar av februari.

Utdrag ur talet, som kan ses i video-form nedan:

Kära kollegor och medborgare, premiärminister Trudeau. Frihet, rätten att välja, rätten till liv, rätten till hälsa och rätten till arbete är för många av oss grundläggande mänskliga rättigheter för vilka miljontals medborgare har offrat sina liv, för vilka miljontals europeiska medborgare och medborgare runt om i världen har offrat sina liv.

Han fortsatte med att anklaga Kanada för att kränka dessa rättigheter:

För att försvara våra rättigheter och våra barns rättigheter som vi har förvärvat under århundradena är många av oss, inklusive jag själv, villiga att riskera vår egen frihet och våra egna liv.

Tyvärr finns det i dag de bland oss som trampar på dessa grundläggande värden. Kanada, som en gång var en symbol för den moderna världen, har under de senaste månaderna blivit en symbol för kränkningar av medborgerliga rättigheter under er kvasi-liberala känga.

Vi har sett hur ni trampar kvinnor med hästar, hur ni blockerar bankkonton för ensamstående föräldrar så att de inte ens kan betala sina barns utbildning och mediciner, att de inte kan betala allmännyttiga tjänster för inteckningar och sina hem.

Här är hans tal:

Han syftar specifikt på hur en kvinna blev nedtrampad av polishästar under Trudeaus försök att kväsa demonstrationer mot corona-restriktionerna.

Ytterligare en EU-ledamot stämde in i kritiken av Trudeau. Hon sa att hon inte ens vill ha honom i parlamentet:

Uttalandena liknar dem som gjordes av den rumänska parlamentsledamoten Cristian Terhes, som också jämförde Trudeau med en ”tyrann” och en ”diktator” under ett tal i Bryssel i februari, i samband med Trudeaus användning av corona-”nödlagen”.

Trudeau kritiserade dock demonstranterna i den så kallade Frihetskonvojen i tisdags under hans tal inför en aula av parlamentsledamöter och sa att ledarna var ”cyniska populister som försöker utnyttja” oron.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons