I SVT:s Aktuellt intervjuas forskare Joakim Ruist med anledning av hans färska rapport om den stora kostnad ”flyktinginvandringen” är för Sverige. I intervjun ställer programledaren flera underliga frågor som Ruist reagerar på, framförallt när hon ställde en fråga om han tagit hänsyn till att rapporten kan komma att användas i valrörelsen.

– Det här är ju en het fråga, nu i valrörelsen. Tror du den kommer användas i valrörelsen, den här rapporten, frågar programledaren.

Efter en viss tystnad svarar Ruist nekande. Programledaren fortsätter då att säga:

– Jag bara undrar om det är sånt som du tänkt och tagit hänsyn till när du gör en sån här rapport som ju förmodligen kommer bli kontroversiell?

Reaktionen från Ruist har redan blivit omtalad. Se klippet nedan:

På sin blogg kommenterar Ruist den underliga intervjun såhär:

Jag har fått frågan förr (se till exempel den längre intervjun med mig i GP i april), jag hade fått den tidigare samma dag av Dagens ETC, jag visste att den kunde komma i Aktuellt och jag vet hur jag ska svara på den. Jag tycker visserligen att den verkligen är dum.

Inlägget fortsätter lite längre ner:

Deras syfte är också att ge sken av att det finns konflikt, men nu finns inte ens en avsändare. Deras källa anges till ”det finns andra som menar”. Så det artificiella konfliktskapandet når ovanligt höga nivåer i den här intervjun. Och sedan de två avslutande dumma frågorna om hur min forskning kan användas.

Som jag tror att man ser, växer min tveksamhet för varje dum fråga. Jag försöker å ena sidan ge samtalet ett värde, genom att säga någonting som ändå är informativt, trots att frågorna är dumma. Men halva hjärnan funderar på om jag ska konfrontera henne i direktsändning med detta oansvariga beteende som så länge irriterat mig hos dessa medier.

Även på Twitter har folk reagerat över SVT:s underliga beteende: