Bangladesh 2 (1)

T.v. Genrebild. T.h. Brändes ihjäl. Foto: Alex Sergeev/Faksimil Twitter

Utrikes

VIDEO: Handikappad man bränd och lynchad – råkade trampa på Koranen

Publicerad 10/31/2020
Annons

Ett hundratal personer i Bangladesh lynchade en mentalt handikappad man efter dispyt. Mannen ska ha trampat på en Koran i en moské. I sociala medier cirkulerar ett videoklipp som uppges visa händelsen.

Det var på torsdagen som folksamlingen fångade två män i Burimari omkring 300 kilometer nordväst om huvudstaden Dhaka, rapporterar Al Jazeera.

LÄS ÄVEN: 6-årige Zakaria halshöggs inför ögonen på sin mamma – pojken var fel sorts muslim

Bakgrunden till överfallet i Bangladesh, där den muslimska andelen av befolkningen uppgår till 90,5 procent, ska ha varit att de två männen påtalade för imamen vid moskén att man misstänkte att församlingsmedlemmar förvarade vapen i byggnaden. När männen sökte igenom förvaringsutrymmen och bokhyllor där både Koranen och haditherna förvarades ska männen ha varit ”respektlösa” mot de heliga böckerna.

Polisen: ”De brände kroppen”

Det uppges bland annat att männen ska ha råkat trampa på böckerna. En dispyt uppstod i moskén och ett hundratal lokalbor samlades sedan på platsen för att straffa männen för deras behandling av böckerna.

–  De slog ihjäl en man och sedan brände de kroppen, berättade polischefen Abida Sultana.

Polisen påträffade resterna av den brända kroppen medan den andre mannen överlevde attacken. Det framgår av medierapporter att den ihjälbrända mannen varit mentalt handikappad.

Varning för starka bilder

Den här typen av gruppmisshandel är vanligt i landet. Under fjolåret dödades fler än 50 personer i överfall från gäng. Nedan följer ett videoklipp som cirkulerar i sociala medier och uppges visa torsdagens lynchning där mobben jublar medan mannen bränns.

40 000 i upplopp mot Frankrike

Tidigare i veckan uppmärksammade Samhällsnytt hur uppemot 40 000 personer deltog i våldsamma upplopp i protest mot Frankrike och president Emmanuel Macrons löften om strängare tag mot islamism.

Macrons budskap anses i muslimska kretsar vara en attack på islam. Demonstranterna svarade med att bland annat sätta eld på bilder av Macron och krävde en ursäkt av presidenten.

LÄS ÄVEN: Tiotusentals i våldsamma protester mot Emmanuel Macron i Bangladesh

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1049Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons