sergey-andreev

Faksimil Twitter

Utrikes

VIDEO: Här får ryske ambassadören röd färg i ansiktet

Publicerad 5/10/2022
Annons

Då Sergey Andreev anlände till en kyrkogård i Warszawa för att hylla Röda arméns soldater som dog under andra världskriget möttes han av protester och fick röd färg slängt i ansiktet. I Kreml fördömer man attacken.

På måndagen firas segerdagen, som markerar de allierades nederlag för Nazityskland. Högtiden firades med sedvanlig pompa och ståt i en parad på Röda torget i Moskva.

Ambassadör Andreev var på den sovjetiska soldatkyrkogården för att lägga ut blommor då han möttes av hundratals demonstranter som bar ukrainska flaggor och skanderade ”fascister” och ”mördare medan de protesterade mot den ryska invasionen av Ukraina.

Först ryckte man undan en krans med blommor som han hade tänkt lägga på kyrkogården och trampade på den, sedan kastades röd färg på honom.

Ryska nazistanklagelser

Det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova fördömde attacken och säger att ”vi kommer inte att vara rädda” medan ”Europas folk borde vara rädda för att se sin spegelbild”.

Vidare sa Zakharova att ”beundrare av nynazisterna har återigen visat sitt ansikte”. Hon menar att attacken, tillsammans med avlägsnandet av monument över hjältar från andra världskrigets sovjetiska armé, speglar ”kursen för fascismens reinkarnation.”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons