Ytterligare en kvinnlig sjökapten från Tyskland som smugglat illegala invandrare till Italien över Medelhavet har gripits av den italienska polisen och kan om hon döms få spendera 10 år i fängelse. Vid gripandet av 31-åriga Carola Rackete bildades en stor folksamling som applåderade polisens insats.

Samhällsnytt har tidigare berättat om den tyska sjökaptenen Pia Klemp knuten till organisationen Sea Watch som kan komma att dömas till 20 års fängelse i Italien för människosmuggling efter att ha tagit ombord fler än 1 000 migranter på sitt fartyg i Medelhavet och smugglat in dem i Europa. Nu har ännu en kvinnlig sjökapten gripits för liknande brott, även hon tillhörande gruppen Sea Watch.

Carola Rackete, 31, har fört befäl över fartyget Sea Watch 3 som officiellt ska syssla med sjöräddning. I stället har man i likhet med systerfartygen ägnat sig åt politisk aktivism och smuggling av illegala migranter.

Det var efter att Rackete trotsat den italienska kustbevakningens och militärens order om att fartyget med 40 illegala migranter ombord inte fick lägga till som gripandet skedde. Brottet kan ge upp till 10 års fängelse.

I samband med gripandet fick polisen applåder av italienare som samlats på platsen. Man var dock kritiska till att Rackete slapp handfängsel, något som annars är praxis vid gripanden. Man uttryckte också att den tyska sjökaptenskan borde skämmas och att hon borde försvinna från Italien. Ett antal aktivister på platsen valde i stället att hylla Rackete.

Under den tid som Sea Watch 3 låg vid kaj lyckades de 40 illegala migranterna ta sig iland. Det är oklart vad som kommer att ske med dem.

LÄS ÄVEN: Tysk sjökapten plockade upp migranter i Medelhavet – kan dömas till fängelse

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har tidigare sagt att Rackete endast skulle tillåtas angöra italiensk hamn om andra EU-länder förband sig att omedelbart ta hand om migranterna på fartyget. Något sådant löfte har ännu inte kommit från något av de länder som är kritiska till Italiens åtstramade migrationspolitik.

”Den lagbrytande kaptenen är gripen. Piratfartyget beslagtaget, maximala böter för utländsk organisation”, skriver Salvini i en kommentar på Twitter om den senaste utvecklingen i fallet.