På fredagen genomfördes en minnesceremoni i Stockholm för läraren Samuel Paty som halshöggs i Frankrike efter att i sin undervisning om yttrandefrihet ha visat Muhammedkarikatyrer. Ceremonin innefattade en koranbränning utanför riksdagshuset. När arrangören tände på ingrep dock två poliser och försökte rycka ifrån honom boken, detta med förevändning att man ville ”hålla ordning på torget”. Arrangören delgavs misstanke om hets mot folkgrupp men lyckades till slut elda upp boken.

Samhällsnytt kunde på torsdagen meddela att den stockholmare, anonym för sin egen säkerhet, som anordnade den så kallade koranfotbollen utanför riksdagen i slutet av september nu åter skulle besöka maktcentrumet och motsätta sig Polismyndighetens påståenden om att det är förbjudet att hålla islamkritiska demonstrationer med koranbränning.

LÄS ÄVEN: Koranen ska brinna utanför riksdagen till minne av Samuel Paty och för yttrandefriheten

Klockan tolv inledde arrangören sin manifestation på Mynttorget och omringades snabbt av personer som ville visa sitt stöd men även pressfotografer som dokumenterade sammankomsten. När arrangören börjat tända på Koranen med riksdagshuset i bakgrunden ingrep två poliser och frågade ut arrangören om vilket syfte han hade.

Poliserna möttes av verbala protester från de personer som hade samlats på platsen till stöd för manifestationen och uppgav att de vägrade låta sig fråntas rätten att yttra sina åsikter och elda upp en bok som man själv äger. Poliserna ombads legitimera sig, vilket de gjorde, och började sedan prata om åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.

Poliserna på plats kallades ”åsiktspoliser” och fick frågor om vilket brott arrangören var anklagad för och varför, men det kunde eller ville poliserna inte utveckla. Arrangören visade upp ett beslut från Åklagarmyndigheten om att en tidigare utredning rörande hets mot folkgrupp för att ha ”skändat Koranen” lagts ned. Poliserna backade några steg och lät bränningen av boken fortsätta.

Arrangören till Samhällsnytt: ”Misstänks för hets mot folkgrupp”

Efter att arrangören avslutat Koranbränningen och städat upp resterna av boken tackade han för att folk hade slutit upp. När han sedan begav sig iväg från torget sprang ”åsiktspoliserna” ikapp honom och han beordrades legitimera sig.

– De delgav mig misstanke hets mot folkgrupp även fast jag visade åklagarens beslut ifrån tidigare skändning, berättar arrangören.

LÄS ÄVEN: Koranfotboll utanför riksdagen: ”Yttrandefriheten står på spel”

authorimage

Vill du se fler sådana här reportage?

Stötta då gärna tidningen med en donation! Utan läsarnas stöd kan vi inte existera:

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!