Tidigt på lördagsmorgonen inträffade en kraftig explosion på bron som förbinder Krimhalvön med det ryska fastlandet. Enligt medierapporteringen har ett fordon exploderat i närheten av flera oljetankar på ett tåg. På förmiddagen kommenterade Ukrainas ledning bombdådet.
– Allt olagligt måste förstöras, meddelar president Zelenskyjs rådgivare.

Händelsen inträffade strax efter klockan 06 lokal tid. Det framgår av uppgifter från Ryssland att ett fordon har exploderat vid sju oljetankar som transporterades på ett tåg, rapporterar brittiska The Guardian. Enligt Deutsche Welle är orsaken till explosionen en lastbilsbomb.

Faksimil Google Maps

Nedan följer ett axplock av videoklipp som uppges visa explosionen och skadorna på den 19 kilometer långa Kertjbron som började användas år 2020.

Ukraina kallar bombdådet för ”början”

Michajlo Podoljak är president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare och han skriver på Twitter att bombdådet på bron är ”början”. Vidare att allt olagligt måste förstöras och att Ryssland måste drivas bort.

Twitter

Zelenskyjs militäre rådgivare Oleksiy Arestovych kommenterar bombdådet som ”födelsedagsbaksmälla” med hänvisning till ryske presidenten Vladimir Putins 70-årsdag på fredagen.

Twitter

Oleksiy Danilov, chef för Ukrainas nationella försvars- och säkerhetsråd, har publicerat en födelsedagssång till Putin.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: Nato måste bomba Ryssland
LÄS ÄVEN: Professor: USA sprängde Nord stream