grekland turkiet

Faksimil YouTube

Utrikes

VIDEO: Här stoppar grekiska flottan turkiska båtar med illegala migranter

Publicerad 4/20/2020
Annons

Sedan några dagar tillbaka har nya försök gjorts från turkiskt håll att få över illegala migranter till Grekland och EU. Denna gång möter man dock på patrull i form av den grekiska kustbevakningen och flottan.

Det var tidigare i år som Turkiet och dess president Erdogan öppnade gränserna mot Grekland för tiotusentals migranter, detta som en hämnd då man ansåg att EU inte hållit sina löften.

Efter att EU gått med på att betala ut ännu mer pengar drog turkarna tillfälligt tillbaka horderna av migranter, men lovade samtidigt att då coronapandemin är över kommer man inte att hindra migranterna från att försöka ta sig in i Grekland igen.

LÄS ÄVEN: Turkiet manar återigen migranter att storma EU:s gränser

Nyligen kom uppgifter om att man åter igen börjat bussa migranter till gränsen. På det grekiska försvarsdepartementet befarar man att Turkiet medvetet vill skicka över coronasmittade migranter.

I början på månaden kom rapporter från den grekiska flottan som observerat hur turkiska skepp försökt smuggla migranter över gränsen.

När den första vågen kom gjorde man sitt bästa för att hålla gränsen och man fick hjälp bland annat från Österrike. Denna gång står den grekiska flottan och kustbevakningen redo.

LÄS ÄVEN: Turkiska skepp försöker smuggla migranter till Europa

När ett flertal turkiska båtar försökte eskortera illegala migranter till den grekiska ön Lesbos på lördagen var den grekiska sidan redo och hindrade dem från att ta sig in på grekiskt vatten.

Enligt ett uttalande från den grekiska kustbevakningen gjordes flera misslyckade försök att kommunicera med turkiska myndigheter och turkisk kustbevakning.

I regimtrogen turkisk media hette det att den turkiska kustbevakningen ”räddat en grupp på tio flyktingar” efter att de ”tvingats ut i havet igen av grekiska myndigheter”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons