På tisdagen utsattes en 16-årig pojke för en misshandel på skoltid i Annie Lööfs tidigare gymnasieskola i Småland. Ett invandrargäng omringade och filmade pojken medan en man i 20-årsåldern misshandlade honom. Centerledaren har tidigare framhållit området som “ett framgångsexempel för integration”
Samhällsnytt har varit i kontakt med polisen för att ta reda på mer om händelsen som inträffade vid 13-tiden utanför Finnvedens gymnasium i Värnamo. Polisen bekräftar att de har varit på plats och upprättat en anmälan om misshandel.
LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng sparkar och slår svensk pojke brutalt i Skövde
Den 16-årige pojken berättar för oss att bakgrunden till misshandeln är att gärningsmannen som utför misshandeln har varit involverad i en incident där han förnedrat en släkting till pojken. Med anledning av detta sökte pojken upp personen för att prata med honom om händelsen.
Gänget omringade och filmade
Då svarade gärningsmannen, som enligt polisens presstalesman Thomas Agnevik är i 20-årsåldern, och ett tiotal andra i gänget med att omringa pojken som sedan misshandlades medan övriga i gänget bland annat roade sig med att filma händelsen.
LÄS ÄVEN: Nytt brottsbegrepp etableras i Danmark: ”dominanskriminalitet”
Samhällsnytt har tagit del av videomaterial från händelsen i vilket gärningsmannen bland annat hotar pojken med orden: “kom hit och bråka lään”, “vet du vem jag är?”.
I videoklippet hör man hur pojken säger att han inte vill bråka. Då svarar gärningsmannen med frågan: varför leker du då?” innan han överfaller honom. En del av händelseförloppet kan ses i videoklippet nedan.
https://www.youtube.com/watch?v=O76IHl6uPKI&feature=youtu.be
Pojken: “Tryggheten är inte den bästa”
För tre veckor sedan uppmärksammades gymnasieskolan av både Värnamo Nyheter och statsradion för oroligheter som tvingat skolledningen att införa patrullerande väktare för att upprätta hålla säkerheten. Verksamhetschefen Magnus Flink satte ord på ett slagsmål i september som resulterade i polisutryckning:
– Jag har jobbat här i fem år och något liknande har jag aldrig upplevt, berättade Flink för Värnamo Nyheter.
Den misshandlade pojken berättar för Samhällsnytt att det är “ortenkillar” som skapar de hotfulla situationer i deras skolmiljö. Vidare poängterar han att tryggheten i skolan inte är den bästa eftersom man inte vet vad som ska hända när man uttrycker sina åsikter.
LÄS ÄVEN: Asylsökare i Kil döms till ungdomstjänst för filmad misshandel – utvisas inte
Rektor: “Ingen koppling mellan händelserna”
Samhällsnytt har sökt verksamhetschefen Magnus Flink för att ta reda på hur skolan har agerat mot gänget och vidare vad det är för situation som råder när de tvingas ha väktare i skolan.
LÄS ÄVEN: VIDEO: Gäng misshandlar pojke brutalt i Skåne – sparkas i ansiktet när han ligger ned
Flink uppger sig vara på semester fram till början av november och vi blir istället hänvisade till pojkens linjerektor Viktor Radell för frågor.
Viktor Radell
Vad handlar konflikten om?
– Vad vill du veta för någonting?
Vad är bakgrunden till misshandeln?
– Det vet jag faktiskt inte riktigt. Det är någonting som skett på fritiden och sedan spillt över till skolan.
Hur agerar skolan mot eleven som utförde misshandeln?
– Vi har vidtagit de åtgärder som vi behöver. Vi kontaktar nämnden och ansvariga politiker.
Hur gör ni för att trygga brottsoffrets skolgång?
– Vi har vidtagit de åtgärder som vi känner att vi var tvungna att göra. Sedan finns det en polisanmälan, så vi hänvisar till polisen när det gäller den delen.
Brottsoffret har berättat att ni har stängt av gärningsmannen en vecka. Anser skolledningen att det är en tillräcklig åtgärd?
– Det är så skollagen ser ut helt enkelt. Vi har möjlighet att stänga av initialt en vecka under pågående utredningen. Om det bedöms att det inte räcker så kan vi förlänga en vecka till. Det är enligt skollagen att det är så länge en rektor får stänga av elever. Det är skollagen som anger det.
Efter den här veckan kommer alltså gärningsmannen tillbaka med sitt umgänge med gänget och samtidigt ska brottsoffret vistas i samma miljö. Är det lämpligt?
– Det får man se. Det är en pågående utredning där vi talar med han som är utsatt och sedan får vi se om det har varit tillräckligt eller om det ska förlängas. Det beslutet tar vi efter avstängningen.
Vi har varit i kontakt med den misshandlade eleven som säger att tryggheten inte är den bästa i skolan. Hur skulle du själv beskriva tryggheten i skolan?
– Ja, hur han upplever det är upp till honom. Vi som skolledning vill självklart ha en trygg och säker arbetsmiljö både för elever och personal på skolan.
Senast i slutet av september uppmärksammade media att det har varit oroligt i skolan och att ni agerat genom att sätta in väktare. Din kollega, verksamhetschef Magnus Flink kommenterade då en incident som resulterade i polisutryckning med: “jag har jobbat här i fem år och något liknande har jag aldrig upplevt”. Är det en uppfattning som du delar?
– Jag har inte varit här lika länge som Magnus. Jag kan inte uttala mig hur det har varit här. Jag har varit här i två år och vi vidtar de åtgärder som vi behöver för att det ska vara en trygg arbetsmiljö för elever och personal och då var situationen som så att vi satte in väktare i två dagar. Vi har gjort bedömningen att vi inte behövt ha väktare efter det.
Det kan tyckas väldigt allvarligt att skolan ska behöva ha väktare. Kan du berätta vad det är för problematik som har tvingat er att använda väktare – lyssnar inte elever på personal?
– Anledningen att vi gjorde det var att vi vill ha en trygg arbetsmiljö för personal och elever. Att skapa trygghet och då var en åtgärd att sätta in väktare för att personal och elever ska känna sig trygga och att vi i skolledningen tar det på allvar.
Det kan inte vara standard att man sätter in väktare vid konflikter i skolmiljön. Hur såg situationen ut?
– Nej, det är helt rätt. Vi hade en situation som också stod med i Värnamo Nyheter. Den veckan hade vi oroligheter där polis kom till skolan och efter den händelsen valde vi att sätta in väktare för att personal och elever ska känna sig trygga.
Du sa att ni satte in väktare i två dagar och att det var tillräckligt. Men nu sker det ytterligare en situation. Får det er att tänka till?
– Jag ser ingen koppling mellan den händelsen och tisdagens händelse.
Centerledaren Annie Lööf lyfte Värnamo som framgångsexempel
I valrörelsen förra året framhöll Centerpartiets ledare Annie Lööf i statsradion Värnamo som ett framgångsexempel för integration “under många decennier”.
https://www.facebook.com/sverigedemokraterna/videos/2221107821273045/?comment_id=2026838974101004
Men bara ett år efter intervjun tvingas alltså skolledningen vid hennes tidigare gymnasieskola att införa väktare för att upprätthålla ordningen och tryggheten när invandrargäng skapar oroligheter.
I augusti gick Lööf till attack mot Samhällsnytt och övriga alternativmedier för vår nyhetsrapportering kring de oroligheter som försiggår runt om i landet. Lööf menade att sådan händelsebevakning är “en global högerextrem desinformationskampanj” i vilken vi sprider “en negativ och falsk bild av Sverige”.
LÄS ÄVEN: Lööf i attack mot alternativmedia: ”Falsk bild av Sverige”
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.