Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur Islamiska kulturföreningen i Ronneby flyttar fram sina positioner genom massbön med högtalarutrop i ortens folkkära och anrika brunnspark. Ett videoklipp från fredagsbönen visar även att kvinnor förbjuds delta. Men vissa parkbesökare säger sig ändå vara entusiastiska över islamiseringen som kallas för ”ett fint inslag i vår brunnspark”.

Nyligen sökte Islamiska kulturföreningen om tillstånd för religiösa sammankomster i den i Brunnshallarna belägna parken med hänvisning till rådande pandemi. Ronneby kommun gav grönt ljus till utomhusmoskén och kommenterade den omdebatterade frågan med att de ”inte lägger någon värdering i det”.

LÄS ÄVEN: Klartecken för islamisk massbön med högtalarutrop i Ronnebys folkkära brunnspark

Parken, som tidigare har vunnit utmärkelser som Sveriges vackraste park och beskrivs som Ronnebys stolthet och största sevärdhet, ska varje fredag fram till sista september upplåtas som utomhusmoské med muslimska högtalarutrop på arabiska.

”Ett fint inslag i vår brunnspark”

På fredagen genomfördes den första sammankomsten med ett femtiotal församlingsmedlemmar. Ronnebybon Tomas Lundberg besökte parken för att filma sammankomsten och han sedan publicerat filmen på Facebook. I videoklippen hörs arabiskspråkiga böner eka ut i parkområdet.

Det framgår även av videomaterialet att kvinnor inte tillåts delta i den religiösa sammankomsten utan hålls utanför avspärrningarna. Men trots könssegregering är vissa förbipasserande besökare i parken entusiastiska till den nya utomhusmoskén och beskriver de som äger rum som ”väldigt vackert”.

– Jag vet inte allt men jag tycker det är ett fint inslag i vår brunnspark, säger en kvinna som filmar bönen.

”Välkomnande med vackert budskap”

Den enda muslimska kvinnan som befann sig vid sammankomsten iförd heltäckande klädsel har trätt fram i lokalmedia. Det är konvertiten Gudlaug Hilmarsdottir från Backaryd som trots förbudet att delta i sammankomsten i brunnshallarna slår fast att tron är välkomnande.

–  Koranen är komplicerad och många tolkar den fel. Men jag upplever den som välkomnande med vackert budskap och absolut utan någon som helst rasism, säger Gudlaug Hilmarsdottir till Blekinge Läns Tidning (2020-08-07).

LÄS ÄVEN: Moskéledare nonchalerar hundratals klagande: ”Vi har religionsfrihet”

authorimage