Samhällsnytt kan visa flera videoklipp som uppges vara filmade under den pågående polisoperationen ”Rimfrost” i Uppsala. Närvaron av ett stort antal poliser som applicerar hårt tryck mot misstänkt gängkriminella har fått personer att publicera videoklipp i sociala medier där de uttrycker frustration över situationen.

Vi har tidigare uppmärksammat hur den tidigare lugna universitetsstaden Uppsala, enligt Kenneth Ågren som är chef för polisens avdelning för grova brott, kommit ifatt och passerat Malmö som den farligaste staden i landet. Polischefen som är verksam sedan 45 år tillbaka slår fast att brottsutvecklingen beror på kraftigt ökad invandring och dålig integration.

LÄS ÄVEN: Operation Rimfrost mot gängkriminalitet utvidgas till Uppsala

I november förra året lanserade polisen satsningen Operation Rimfrost i Malmö i förhoppning att få bukt med den eskalerande grova gängkriminaliteten med dödsskjutningar, sprängdåd och andra våldshandlingar i de invandrardominerade och så kallade utsatta bostadsområdena. I början av mars meddelade polisen att satsningen utvidgas till Uppsala, som i relation till sin storlek varit hårt belastad av samma sorts brottslighet.

– Många insatser kommer att ske i Gottsunda, berättade polischefen Jale Poljarevius.

”Operation Rimfrost de skojar inte”

Det framgick då att ett 160-tal kända kriminella individer skulle punktmarkeras varav ett 70-tal extra noga. Dessa individer kommer regelbundet att stoppas och visiteras. Vidare granskas deras tillgångar och beslagtas om det kan konstateras eller misstänkas vara förvärvade genom brott.

Den 30 mars inleddes polisoperationen i Uppsala och Samhällsnytt har tagit del av flera videoklipp som uppges vara filmade i det så kallade särskilt utsatta området Gottsunda. Videoklippet nedan visar hur ett stort antal polisbilar färdas i följe in i Gottsunda. Filmaren varnar sina bekanta i området med texten, ”Operation Rimfrost dom skojar inte – över 10 ainabilar påväg in grabbar”.

”Nu får de lägga ned!!!”

I ett videoklipp är filmaren märkbart besvärad över att polisinsatsen intensifieras i området. Videon är märkt med orden, ”nu får de fan ta o lägga ned!!! Och fokusera på annat än att jävlas med oskyldiga amana sikter”. Raderna avslutas med flera emojis föreställande grisar.

Konfronterar polisens spanare

En av polisens spanare syns även bli uthängd i sociala medier i samband med att personen utför arbete vid Gottsunda centrum. Filmaren konfronterar polisen med frågan med orden, ”skäms du inte när du tar bilder på oss grabbar som står här i centrum”. Vidare syns ett klipp hur kravallutrustade poliser marscherar i Gottsunda till ljudet av en hovrande helikopter.

”Håll käften din hora”

Vid en poliskontroll hörs en person roa sig med att skrika, ”håll käften din hora” åt poliserna på plats.

”Inga grisar på våra gator”

Ett annat videoklipp visar hur ett gäng skanderar, ”inga grisar på våra gator – knulla Rimfrost mamma” mot poliserna.

Flygblad på arabiska

Facebook har polisen publicerat elektroniska flygblad på två språk riktat mot invånare i universitetsstaden. Men engelska finns inte med på bilden utan enbart arabiska och svenska.

Polisen skriver att de vill minska antalet skjutningar, sprängningar och öka tryggheten i staden. De meddelar att deras arbete kommer intensifieras ”på olika sätt” den närmaste tiden.

https://www.facebook.com/polisenuppsalalan/posts/3993086990761930

LÄS ÄVEN: Uppsala passerar Malmö som farligaste stad

authorimage