Nyligen blev det klart att EU:s migrationspakt har fått grönt ljus, inklusive av den svenska regeringen och Sverigedemokraterna. Många förvånades av att SD gick med på överenskommelsen och Samnytt har intervjuat partiets migrationspolitiske talesperson om varför de sa ja.

När migrationspaktens förslag som EU-parlamentet först föreslog gick SD till strid. De krävde att regeringen stoppar pakten annars väntade regeringskris och deras EU-parlamentariker planerade en röstkupp där man ämnar begära röstprotokoll för att försöka stoppa eller fördröja migrationspakten.

Efter att EU-parlamentet kom med sitt förslag har pakten dock bearbetats och flera revideringar gjorts vilket nu gör att SD är ”försiktigt positiva” till det hela. Förslaget innebär bland annat att det inte blir en tvingande omfördelning utan man kan köpa sig fri, vilket för Sverige andel migranter på cirka 900 per år blir 210 miljoner kronor, beroende på växelkursen.

Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiske talesperson, noterar att det är billigt då varje asylsökande kostar många miljoner kronor per person. Samnytt intervjuade honom om pakten, kritiken mot SD och de ljusglimtar som finns i förslaget.

Se videon nedan: