Samnytt har tagit del av ett videoklipp som visar hur polisen i en halvtimme jagar en gängkriminell tonåring i centrala Göteborg. Mannen lyckas hålla polisen på avstånd och finta sig fri vid flera tillfällen trots att patrullerna på marken har stöd av en helikopter. Nu har han dömts för flera grova brott bland annat vapenbrott efter att ha kastat ut en skarpladdad pistol under biljakten.

Det var omkring 21-tiden den 6 maj förra året som 19-årige Philip Nilsson, folkbokförd i Göteborg, passerade en hastighetskontroll på Marieholmleden (E45) i 107 km/h och sedan vägrade att stanna när poliserna på platsen försökte få till ett stopp, vilket GP (2021-02-15) var först med att rapportera om.

LÄS ÄVEN: Polisen jagar känd kriminell – öppnar eld i bostadsområdet

Philip körde en Opel Insignia 1,5 Turbo i riktning mot centrala Göteborg skulle trots den mindre motorn lyckas hålla polisen borta i hela 35 minuter. Poliserna som körde efter ropade på förstärkning och fick med sig flera patruller, däribland på motorcykel och från polisflyget med helikopter.

I polisradion hör det hur patruller efterlyser spikmatta men det visade sig vara en bristvara i tillgängliga radiobilar.

Polis: ”Längsta polisjakt på 14 år”

Jakten gick i hastigheter uppemot 200 km/h och detta trots att Opeln hade fått punktering . Philip gav inte upp utan tog sig igenom flera stadsdelar genom att köra i motsatt körfält, på gångbanor, i parkområden och nära intill lokaltrafiken.

Poliserna försökte gång på gång sätta stopp på Philips vansinnesfärd men misslyckades. Till slut skulle Philip själv ge upp fordonet för att istället välja en flyktväg till fots. Den turen gick in på livsmedelsbutiken ICA Maxi i Kungälv där han sedan greps av poliser.

En polis skriver i en händelserapport att jakten var den längsta och mest vårdslösa han någonsin varit med om under den 14 år långa karriären som polis. Poliserna skriver i sina händelserapporter att fotgängare fick fly åt sidan för att inte bli påkörda av Philip.

Se hela jakten här

Nedan följer jakten som filmades från polishelikopter:

Kastade ut skarpladdad pistol

När poliserna jagar Philip märker de att han kastar ut ett föremål från bilen. Det visar sig vara en skarpladdad pistol.

När polisen går igenom bilen som Philip kört hittar man mängder med narkotika. Däribland amfetamin, kokain och MDMA.

Filip flydde in på ICA Maxi. Foto: Polisen
Blockerar fordonet. Foto: Polisen
I bilen påträffades knark. Foto: Polisen
Amfetamin. Foto: Polisen

Försvaret: ”Jag är en bra förare”

En poliskälla berättar för Samnytt att Philip har kopplingar till ett kriminellt nätverk i det särskilt utsatta området Frölunda i södra Göteborg.

När polisen förhör Philip erkänner han brotten och förklarar att han bär pistol för att kunna försvara sig. När det gäller narkotikan i bilen avvisar Philip att han säljer droger utan påstår istället att han skulle festa den kommande helgen.

Polisen frågar om varför han inte stannade bilen direkt när polisen signalerade stopp. Philip uppger att han visste att han var efterlyst och därför inte ville stanna.

Philip Nilsson. Foto: Polisen

Förhörsledaren berättar att polispatrullerna har uppgett att han har kört vårdslöst och varit nära att krocka med andra trafikanter. Men Philip konstaterar att han inte har krockat med någon. På frågan hur det kommer sig svarar Philip att han ”kanske är en bra förare”.

Skar upp hela kinden på offer

Philip ställdes även inför rätta för att den 28 mars förra året ha skurit en 25-årig man över kinden. Enligt polisutredningen har mannen handlat droger av Philip och det ska ha funnits något otalt mellan parterna.

Offret fick kinden uppskuren. Foto: Polisen

Dök inte upp för fängelsestraff

Philip har ägnat sig åt kriminalitet under en längre tid. Han förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för vapenbrott, olaga hot, brott mot knivlagen, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri.

År 2018 dömdes han till fängelse efter en grov misshandel som polisen inledningsvis rubricerade som mordförsök. Philip hade utsatt ett offer för flera hugg med en machete men när det var dags att avtjäna straffet valde Philip att gå under jord och polisen fick därför efterlysa honom. VARNING FÖR GRAFISKA BILDER!

Döms för flera grova brott

Den 12 februari meddelade Göteborgs tingsrätt att Philip döms för grov misshandel, grovt vapenbrott, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning – grovt brott, grovt rattfylleri och flera narkotikabrott till fängelse i tre år. Enligt gällande praxis kommer Philip att friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av tiden.

I domen går det att läsa att rätten har tagit hänsyn till brottens art och den vårdslösa körningen men samtidigt även Philips, enligt rätten, låga ålder som 18-åring vid tillfället.

Philip Nilsson. Foto: Polisen

LÄS ÄVEN: Kriminella gäng upprättar vägspärrar kring ”no go-zoner” i Göteborg

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.