Faksimil Twitter

Utrikes

VIDEO: Vänsterextrema Extinction Rebellion i ny attack – krossar rutor med släggor och sjunger

Publicerad 4/26/2021
Annons

Den vänsterextrema klimatrörelsen Extinction Rebellion (XR), utförde förra veckan en attack mot bankkoncernen HSBC:s högkvarter i London. De krossade ett stort antal fönster för att därefter sätta sig på gatan och sjunga i väntan på polis. Nio personer arresterades, samtliga kvinnor.

Av videoupptagningar från attacken följer att gruppen bestod uteslutande av kvinnor, utrustade med släggor och skyddsglasögon. Samtidigt som de krossade rutorna i markplan, satte de även upp klistermärken.

Allt skedde mitt på dagen och deltagarna gjorde inga försök att varken dölja sin identitet eller lämna platsen. När alla fönster var krossade satte de sig på marken och sjöng, i väntan på polisens ankomst.

Ett tjugotal fönster krossades. Budskapet på gruppens klistermärken löd: ”80 miljarder pund till fossila bränslen under de senaste fem åren”. Attacken ska ha varit en del av en ”Earth Day”-demonstration. Extinction Rebellion uppges vara missnöjda med att HSBC inte arbetar tillräckligt snabbt för att infria sitt löfte om att nå ett nollnetto av koldioxidutsläpp 2050.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

”Orsakar skador för att förhindra skador”

– Vi välkomnar meningsfull dialog om klimatstrategin men fördömer vandalism och handlingar som skadar människor och egendom, säger en talesperson för HSBC.

Metropolitan Police säger i ett uttalande att: ”Polisen kallades till platsen klockan 07:10 torsdagen den 22 april, efter rapporter om att en grupp demonstranter orsakade skador på en byggnad på Canada Square, E14. Nio kvinnor har arresterats misstänkta för brott och kvarstår i polisens förvar”.

Den 7:e april, utförde gruppen en liknande attack mot den brittiska affärsbanken Barclays huvudkvarter i London. I den attacken arresterades sju kvinnor. Enligt gruppen själv använder man ”icke våldsamma metoder men skadar egendom, för att förhindra och uppmärksamma större skador”, skriver The Sun.

Tidigare i månaden rapporterade Samnytt om att tio medlemmar av den svenska falangen av XR dömts till böter efter en störningsattack mot Sveriges riksdag.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons