Samhällsnytt har tagit del av ett videoklipp som visar hur en skolelev blir misshandlad med strypgrepp och slag mot huvudet samtidigt som händelsen filmas. I samband med situationen hörs en person upprepa orden ”få kuk i dig”.

Den senaste tiden har vi påträffat en mängd videoklipp som dokumenterar olika typer av förnedringsvåld. Det är oklart var någonstans och när den här händelsen utspelar sig men videoklippet har publicerats den senaste veckan på den bland unga populära sociala medier-plattformen Snapchat.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrarelever slåss på lektioner – lärare arga över medieuppmärksamhet

Klippet visar även hur ett större gängbråk bryter ut på skolgården där en person skriker ”mammaknullare vad händer”. Videon kan ses nedan:

Utbredda problem med våld

En källa till Samhällsnytt uppger att slagsmålet inträffade på Ekillaskolan i Märsta norr om Stockholm. De ska ha utbredda problem med våld, hot och mobbning bland elever.

Men lärare och skolledning har oftast ingen kännedom om vad som försiggår eftersom att det råder en tystnadskultur på skolan.

– Ingen kan berätta för lärarna för alla är rädda för att bli skadade, säger källan till Samhällsnytt.

Personen har själv utsatts för glåpord och mobbning av gäng i skolkorridorerna och är rädd för att berätta för lärare.

Ökning av lärare som lämnar yrket

År 2019 uppmärksammade Samhällsnytt att det råder lärarbrist i Sverige men trots det visade siffror att allt fler lärare registrerar sig som arbetslösa. Enligt Lärarnas A-kassa är den otrygga arbetsmiljön det främsta skälet till varför man vill lämna läraryrket.

Vidare hade andelen sökande till lärarutbildningarna gått ned med 5,4 procent inför höstterminen år 2018. Samtidigt visar siffror att grova fall av hot och våld i grund- och förskola ökat kraftigt. År 2012 handlade det om 327 anmälningar medan antalet år 2017 hade stigit till 597 och dessutom spridit sig nedåt i åldrarna.

LÄS ÄVEN: Lavinartad ökning av lärare som lämnar yrket på grund av arbetsmiljön

TIPSA OSS!

Vet du mer om händelsen? Maila reportern [email protected]

Texten är uppdaterad

Tyckte du denna artikel om granskning av svenska skolan var intressant?

Klicka då HÄR för att se vilka alternativ du har att stötta tidningen, eller fyll i formuläret nedan!

Tack för förhand!