På Hisingen i Göteborg talar förskolepersonalen alltför dålig svenska. Det anser Manal Hamo som inte vill lämna sina fyra barn där.

Enligt läroplanen ska förskolan lägga stor vikt vid att stimulera barns språkutveckling i svenska. Dessutom infördes i sommar en ny lag som stipulerar att kommunerna ska uppmuntra nyanlända föräldrar att sätta sina barn i förskola.

LÄS ÄVEN: 100 migrantfamiljer bjöds in på förskolemöte – ingen kom

Men på Hisingens förskolor talas det dålig svenska, och i vissa fall inte alls. Manal Hamo har provat att lämna sin femåriga dotter på förskolan men dömer ut dess pedagogiska arbete.

– Jag är inte nöjd med förskolor som vi har runt oss. De har inte lärare som pratar ren svenska, alla pratar jättedålig svenska, säger Manal Hamo till statstelevisionen.

Faksimil SVT

I Biskopsgården, där andelen legitimerade förskollärare är 27 procent, har många nyanlända familjer tackat nej till förskola för sina barn.

Nu ska kommunen satsa på undervisning i svenska för barnskötare.

– Svenska finns med som ett rekryteringskrav sedan ett par år tillbaka. Det har inte funnits tidigare när det har varit ont om personal, säger Annika Samuelsson Lovén, utbildningschef område Hisingen.

Faksimil SVT

LÄS ÄVEN: Förskola utbildas i att upptäcka kriminellt beteende