I höstas släppte Samnytt en dokumentärserie om vindkraften. I avsnitt tre diskuterades hur havsbaserad vindkraft skadar djurlivet i havet. Bland annat fick vi höra på Hans Johansson som kämpar mot vindkraftsetableringen till havs samt professor Thomas Lagö, expert på vibrationer, som båda berättade om hur det skadar vattenlevande djur när vibrationer från vindkraftverken leds ner i vattnet.
Se utdraget från dokumentären där de pratar om dessa problem:
Studier bekräftar
Nu bekräftar studier det Samnytt berättade i höstas: tumlare flyr upp till omkring 50 kilometer bort från platser där vindkraftsparker byggs. Forskare menar att det i sin tur påverkar hela livsmiljön för tumlarna.
– Man kan också försöka bygga under den tiden på året när tumlarna inte är där, säger tumlarforskaren Julia Carlström vid Naturhistoriska riksmuseet till SVT.
Det saknas samtidigt riktlinjer och gränsvärden för hur mycket buller som det får vara till havs, både i Sverige men även internationellt. Men sådana krävs för att tumlarna inte ska skadas vid havsbaserad vindkraft, säger Carlström.
Vindkraften har uppmärksammats på senare tid för att vara olönsam, opålitlig och instabil som energikälla. Trots detta vill den socialdemokratiska regeringen se mer vindkraft.
LÄS MER: Världens största havsbaserade vindkraftspark olönsam
LÄS MER: Storbritannien överger vindkraften – storsatsar på kärnkraft
LÄS MER: Forskare varnar: Vindkraftverk i havet kan skrämma bort utrotningshotad val
LÄS MER: Chalmersprofessor larmar: Ännu högre elpriser med fortsatt vindkraftsutbyggnad
LÄS MER: Miljöpartiets lösning på elkrisen: Bygg FLER vindkraftverk
LÄS MER: Märta Stenevi (MP) vill fyrdubbla vindkraften – men inte på egna bakgården
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.