Efter att Region Gävleborgs satsning på egen vindkraft floppade ville man göra sig av med de två problemtyngda och förlustbringande kraftverken. Frågan var då om man skulle få tillbaka ens en bråkdel av de satsade pengarna. Nu har vindkraftverken sålts och det står klart att regionen gått back 120 miljoner kronor på projektet.

2012 beslutade Region Gävleborg att investera i egen vindkraft. De två vindkraftverken som beställdes för 85 miljoner kronor var tänkta att producera 12–18 GWh per år och svara för 30–40 procent av regionens energibehov. Men redan från start präglades projektet av problem, dessutom har de inte kunnat leverera den mängd el som utlovats.

LÄS ÄVEN: Fiasko när region satsade på egna vindkraftverk

Till slut tröttnade regionens politiska majoritet bestående av S, C, V och MP och ville bli av med vindkraftverken, vilket man också blev efter ett beslut i regionfullmäktige på torsdagen som Gefle Dagblad uppmärksammar.

– Totalt har det här kalaset har kostat skattebetalarna över 120 miljoner kronor. Det är ett slöseri av stora mått, sa regionråd Patrik Stenvard (M).

LÄS ÄVEN: Vårdappar för miljoner skulle underlätta för personalen – skrotas nu

Han påstår sig ha avrått från projektet redan från början och betecknar det som pågått sedan dess som ”rena parodin”.

”En bra tanke”

Under debatten var det Miljöpartiets regionråd Karin Jansson som tillsammans med centerpartisten Carl-Ewert Ohlsson försökte förklara och försvara den kritiserade investeringen.

LÄS ÄVEN: PREMIÄR: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?

– Det var en bra tanke. Det var viktigt då att en offentlig aktör gick i bräschen för utbyggnad av vindkraft och vågade ta ansvar. Men med facit i hand blev det inte så lyckat, mycket beroende på att det bolag som upphandlades var oseriöst, sa Karin Jansson.