Gammelmedia tar bladet från munnen – anklagar Aftonbladet för hyckleri och principlöshet.

Den växande kritikstormen på sociala medier och bevakningen av skandalen från alternativmedias sida har lett till att försök att tysta ner historien misslyckades. Efter två dagars tystnad om skandalen kring Aftonbladets skribent blev gammelmedia tvungna att skriva om saken. Först ut var Expressen som utan att namnge Virtanen skrev om innehållet i anklagelserna mot honom. Sedan anslöt sig Svenska Dagbladet som ägs av samma tidningskoncern, Schibsted, som Aftonbladet. Genom sin ledarsida riktar tidningen en skoningslös kritik mot Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén som anklagas för principlöshet och hyckleri.

SvDs ledarsida drar paralleller med en annan sexskandal som involverat en annan offentlig person i somras – nämligen före detta finansminister Anders Borg. Då motiverade Aftonbladets chefredaktör sitt beslut att publicera anklagelserna och namnet på ministern med att Borg var en offentlig person och att det därmed fanns ett stort allmänintresse i att offentliggöra uppgifterna.

Dock verkar samma logik inte fungera när det gäller de egna medarbetarna, vilket skadar trovärdigheten till tidningen, menar SvD.  Flera bedömare på sociala medier anser att Aftonbladets hantering av den interna krisen varit så undermålig att andra gammelmedier känt sig tvingade att ta avstånd från skandaltidningen och dess chefredaktör – inte minst för att försöka rädda det som är kvar av sitt eget rykte.

Sent på kvällen meddelar Aftonbladet att ”medarbetaren har i samråd med företaget kommit fram till att ta en timeout”.