På torsdagen förra veckan blev alla elever som går i årskurs två i Vivallaskolan i Örebro hemskickade. Anledningen var att en hel personalgrupp hade sjukskrivit sig. Men rektorn kallar massjukskrivningen för en slump. Samtidigt informerar skolan om nytt arbete mot ”dåliga ord” i skolan.

Vivallaskolan är belägen i det invandrardominerade och ”utsatta” området Vivalla och beskriver sig som en mångkulturell skola där eleverna representerar många nationaliteter. På hemsidan står det även att det talas över 30 olika språk i skolan. De dominerande språkgrupperna är arabiska, somaliska, kurdiska, BSK (bosniska, serbiska, kroatiska) och romani.

LÄS ÄVEN: Flickor misshandlas och kallas svennehora – föräldrar vågar inte låta barnen gå till skolan

Skolans rektor Åsa Fahlström vill inte berätta varför personalen massjukskrev sig på torsdagen vilket ledde till att skolan var tvungna att skicka hem 80 elever. Men hon uppger till SVT att det inte handlar om något plötsligt virus eller matförgiftning.

– Eftersom jag vet skälen så tänker jag att det är ytterst olyckligt, och vill inte hamna där i igen, säger Fahlström.

Vidare får rektorn även frågan om det är en slump att hela personalstyrkan för årskurs två har sjukskrivit sig på samma dag.

– Det skulle jag säga att det är, svarar Fahlström.

LÄS ÄVEN: Justitieministern tror Vivalla kan strykas som ”utsatt område” – tingsrätt på besök fick skyddas av insatsstyrkan

På fredagen kunde skolan ordna undervisning med hjälp av vikarier men även rektorn fick kliva in i klassrummen som lärare. Fahlström kommenterade att massjukskrivningen inte var önskvärd.

– Jag hoppas det aldrig, aldrig sker igen, berättar Fahlström.

”Dåliga ord”
Samtidigt har biträdande rektor Elin Käll laddat upp ett videomeddelande på skolan hemsida som riktar sig till elevernas föräldrar. Käll berättar att skolan nu ska fokusera mycket på språkbruket bland eleverna och det handlar om ”dåliga ord”.

Om en elev använder ord som ”inte är okej” kommer skolan att ringa hem till föräldrarna och meddela det. Men Käll väljer snabbt att mjuka upp meddelandet och säger, ”men vi ringer inte hem för att på något vis klaga utan vi ringer hem för att vi vill samarbeta med er”.

LÄS ÄVEN: Arbetsmiljöverket: Våld och hot i skolan har fördubblats på fem år

LÄS ÄVEN: Lundeskolan skickade hem en hel årskurs ”för att garantera elevernas säkerhet”