Volvo Trucks

T.v. Genrebild skyddsvisir. T.h. Volvofabrik. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Volvo stoppar fordonsproduktion – börjar tillverka skyddsvisir

Publicerad 4/3/2020
Annons

AB Volvo och Volvo Cars har stoppat produktionerna av fordon och istället börjat tillverka skyddsvisir för sjukvårdspersonal. Enligt Volvo Lastvagnar kan man producera 1 000 visir per dag.

Det har inte undgått någon att det råder kraftig brist på skyddsutrustning runt om i landet mitt i den pågående coronaepidemin. Senast på onsdagen uppmärksammade Samhällsnytt hur var tredje äldreboende i Stockholm har coronasmittan (COVID-19) och hur vårdanställda samtidigt vittnar för fackförbundet Kommunal om att de saknar skyddsutrustning.

LÄS ÄVEN: Regionrådet Irene Svenonius (M) om brist på skyddsutrustning: ”Ingen såg det komma”

Fordonstillverkarna AB Volvo som tillverkar lastbilar och Volvo Cars som tillverkar personbilar har meddelat att de stoppar produktionerna av fordon och ställer om för att istället producera skyddsvisir till sjukvårdspersonal, rapporterar Göteborgs-Posten.

1 000 visir per dag

Claes Eliasson är presschef hos Volvo lastvagnar och han uppskattar att man kommer kunna producera 1 000 skyddsvisir per dag om allt fungerar som det ska.

– Vi har tagit fram en prototyp på skyddsvisir som är efterfrågad. Den har nu godkänts av sjukvården och vi kommer att serieproducera dem med hjälp av våra 3D-printers, berättar Eliasson för GP.

Personal volontärarbetar

I dagsläget har Volvo lastvagnar fått fram material till 8 400 skyddsvisir. Fordonstillverkaren meddelar att de kommer att stå för materialkostnaderna och permitterad personal kommer att kunna anmäla sig för att volontärarbeta i tillverkningen. Serieproduktion av visiren kommer enligt uppgift att påbörjas nästa vecka.

LÄS ÄVEN: Byråkrati stoppar skyddsvisir till sjukvården

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons