Från och med 2025 har Volvo Cars sagt att varannan ny bil ska vara helt elektrisk och fem år senare är planen att man helt ska sluta tillverka bilar med förbränningsmotorer. Trots detta tror vd:n för Volvo Cars tidigare motorbolag att förbränningsmotorer kan gå mot en ny vår.

Orsaken till optimismen är EU:s nya undantag för att tillåta förbränningsmotorer som går på e-bränsle från 2035. 

– Öppningen för e-bränslen är positiv för världen och klimatet eftersom det kommer att leda till minskade utsläpp och det ger oss en ljusare framtid, säger Michael Fleiss, vd för Geelys motorbolag Aurobay som tillverkar motorer åt Volvo Cars.

LÄS ÄVEN: Klart: EU FÖRBJUDER bensin- och dieselbilar

Han tror nu att förbränningsmotorer kan gå mot en ny vår.

– Jag är själv tysk och diskussionen om e-bränslen har funnits länge. Sedan har Tysklands agerande i lagprocessen minskat deras förtroende som en partner att lita på, men öppningen för e-bränslen är positiv för världen och klimatet eftersom det kommer att leda till minskade utsläpp och det ger oss en ljusare framtid.

Intern konflikt

Volvo Cars tillverkning av förbränningsmotorer ligger numera i det separata bolaget Aurobay, som Volvo sålt till Geely och delägs av Renault. Volvo köper dock fortfarande alla sina motorer från företaget.

Medan Volvo protesterat mot EU:s undantag för e-bränslen har man en helt annan uppfattning på Aurobay.

– EU:s öppning mot e-bränslen är viktig för att fler ska investera. Jag tror att vi för att rädda klimat och miljö måste samarbeta med oljebolagen. De är så stora och mäktiga och de kommer att fortsätta producera, men vi kan få dem bort från oljan och mot andra lösningar, säger Michael Fleiss till Dagens Industri.

LÄS ÄVEN: STUDIE: Bensinbilar billigare i underhåll än elbilar