Dawn Bowden/BLM-protestor

National Assembly for Wales/Fibonacci Blue

Utrikes

Walesiska styret vill plocka bort statyer av brittiska nationalhjältar

Publicerad 3/13/2023
Annons

Regeringen i Wales har genomfört en granskning i vilken man kommit fram till att så många som 209 statyer som föreställer betydande historiska figurer kan komma att plockas bort från allmänna platser. Sedan 2020 har man avfört statyer som kan knytas till slavhandel.

Under 2020 fick den våldsbejakande rasidentitära organisationen Black Lives Matter fäste i Wales och därefter påbörjades en kampanj för att rensa offentliga platser från statyer av historiska personer som man på ett eller annat sätt ansåg kunde kopplas till slavhandel. Det innebär att nationalhjältar som Lord Nelson och hertigen av Wellington kan komma att försvinna från allmänna utrymmen.

LÄS ÄVEN: Indian försvinner från klassisk glass: ”Känner sig kränkta”

Utredningen är del av en påstått anti-rasistisk kampanj som Wales regering driver för närvarande. En del av kampanjen är att statyer som de ovan nämnda ska plockas bort. En annan del är att man ska lyfta fram ”positiva insatser” från de minoritetsgrupper som bebor landet. Man har identifierat att symboler som finns i offentliga miljöer lider en alarmerande brist på mångfald och att detta måste åtgärdas.

LÄS ÄVEN: Ny lagstiftning ska skydda statyer och monument från vänstermobbar

En av de ledande personerna i utredningen är den walesiska kulturministern Dawn Bowden, som försvarar utrensningarna genom att hävda att det inte handlar om att censurera historien utan snarare att förse den med en kontext. Bowden menar också att det är av betydelse att man belyser historiska figurers inblandning i den transatlantiska slavhandeln, skriver Daily Mail.

Den walesiske försteministern Mark Drakeford har tidigare hänvisat till George Floyds dödsfall som en gnista som satte igång en global kampanj mot ”raslig orättvisa”. Floyd var en grovt kriminell missbrukare och fängelsekund som dog vid ett polisingripande som föranleddes av att han framförde ett fordon medan han var kraftigt påverkad av droger och hade försökt prångla ut falska sedlar.

Det återstår ännu att se i vilken utsträckning kampanjen kommer att drabba det walesiska samhället.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons