En ung man som drog sitt knä ur led tvingades ligga på golvet med smärtan i flera timmar innan en ambulans anlände till platsen. Enligt sjukvårdens larmcentral har inget fel begåtts, i stället handlar det om prioriteringar.

Det var i lördags som 20-årige William Gustafsson skadade sig när han spelade en fotbollsmatch i Dalsjöhallen utanför Borås, rapporterar GT.

LÄS ÄVEN: Kvinna tvingades vänta två timmar på ambulans – sjukhuset skickade vidare

Efter att skadan hade inträffat låg William kvar på golvet och skrek av smärta samtidigt som andra larmade efter ambulans. Men någon hjälp kom inte. Det skulle dröja hela tre timmar innan en ambulans anlände till idrottshallen.

– Minsta lilla rörelse gjorde ont så jag låg och spände mig och försökte röra mig så lite som möjligt. Jag fick kramp och hade panik, berättar William.

Ingen ambulans i Boråsområdet

När ambulanspersonalen väl var på plats gjorde de ingenting mer åt skadan än att förse William med smärtstillande och köra honom till akuten.

Personalen erkände att William fått vänta för länge men uppgav som skäl att den enda bil som fanns tillgänglig i Boråsområdet under de tre timmarna hade fått vända på grund en händelse som var livshotande. Den nya ambulansen som senare kallades in körde från Skene beläget omkring fem mil från idrottshallen.

Larmcentral antyder på få resurser

Enligt Per Örninge som är överläkare vid sjukvårdens larmcentral i Göteborg beror väntetiden på hur akut personalen bedömer att patientens tillstånd är.

– Att ha ont och vänta på ambulans är förstås plågsamt, men man måste göra bedömningen om det är fara för liv. Vi behöver skicka ambulansen först till patienter där det står mest på spel. Naturligtvis är vår strävan att patienterna alltid ska få hjälp så snart det låter sig göras, säger Örninge till GT.

Ambulansens responstid ökar kraftigt

En granskning som TV4 har gjort visar att responstiden för ambulans har ökat kraftigt i landet under det senaste decenniet. År 2019 var mediantiden för de mest akuta fallen nästan 14 minuter, vilket är två minuter över flera regioners mål.

När det gäller så kallade prio två larm i just Västra Götaland har mediantiden ökat med nästan tio minuter sedan år 2009 och ligger nu på 31,5 minuter.

Ambulanspersonal vägrade köra åldring som dog

I mitten av förra veckan rapporterade SVT om en händelse där en vårdtagare vid ett äldreboende i Norrbotten fallit och skadat huvudet. När ambulanspersonal anlände till boendet gjorde de bedömningen att mannen inte behövde någon sjukvård och åkte därifrån.

Senare samma dag tappade mannen medvetandet. Dagen därpå genomgick han en röntgenundersökning som visade flera hjärnblödningar. Han avled strax senare.

LÄS ÄVEN: Kvinna med kraftiga blödningar i underlivet nekades ambulans