Anders_Ygeman_bild_Frankie_Fouganthin_Wikimedia-9773

Bild: Frankie Fouganthin.

Inrikes

Ygeman pekade ut oroliga medborgare som ryska agenter – motbevisas nu

Publicerad 4/5/2020
Annons

S-toppen Anders Ygeman är i nytt blåsväder. Detta efter att felaktigt ha anklagat Ryssland för att destabilisera utbyggnaden av 5G i Sverige. Digitaliseringsministern medverkade i och delade även en fake news-artikel från TT som bland annat Dagens Nyheter publicerade med rubriken ”Ygeman mål för rysk nätattack”. 

Det var efter att Ygeman vid årsskiftet fått ovanligt många kommentarer på ett Facebook-inlägg han skrivit om den kontroversiella utbyggnaden av 5G-nätet för mobiltelefoni som han kontaktade nyhetsbyrån TT för att låta dem skicka ut en notis till landets tidningar om att han blivit föremål för en rysk nätattack. Den resulterande texten publicerades av bland annat Dagens Nyheter.

– Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, påstod Ygeman till TT och förtydligade att dessa ”intressen” härrör från Ryssland.

Även SVT hjälpte Ygeman att förmedla uppgifterna om att det var Ryssland som låg bakom den massiva 5G-kritiken på ministerns Facebook-sida.

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, sade han i en intervju med statstelevisionen.

TT, Dagens Nyheter och SVT spred falsk nyhet

Problemet var bara att påståendet inte var sant. Att Ryssland skulle ha spammat hans Facebook-inlägg var en gissning från Ygemans sida, alternativt något som ministern hade ett intresse av att hävda. Varken TT, Dagens Nyheter eller SVT och de andra medier som basunerade ut påståendena gjorde någon källkritisk faktakoll som annars är rutin.

Varför man struntade i detta är oklart men Ygemans personliga spekulationer ansågs i det här fallet räcka. Detta trots att ministern tidigare varit i blåsväder för så allvarliga oegentligheter att han tvingades avgå i samband med den uppmärksammade IT-skandalen på Transportstyrelsen.

SVT har nu i efterhand gjort den granskning av Facebook-inläggets cirka 2 000 kommentarer som inte gjordes då. Man har i samband med den inte kunnat hitta några utländska botar eller annat som på något sätt indikerar att en rysk nätattack skulle ha ägt rum.

Svenska 5G-motståndare bakom kampanjen

I stället har SVT kunnat spåra ett stort antal av kommentarerna till en lägenhet på Södermalm i Stockholm som bebos av en svensk kvinna och aktivist. Också många andra kommentarer härrör från en aktivistgrupp med 15 000 medlemmar som är övertygade om att wifi-strålning är hälsofarlig och därför vill stoppa utbyggnaden av 5G.

Det är nu oklart om Ygeman verkligen trodde att Ryssland låg bakom den intensiva opinionsbildningen mot 5G eller om utspelet, där också flera stora medieaktörer var inblandade, hade som syfte att reducera kritiken till utländska påverkanskampanjer mot ett prestigeprojekt som digitaliseringsministern ansvarar för och vill se genomfört.

Ygemans utpekande av Ryssland ”löjeväckande”

Det sistnämnda är något som 5G-motståndarna i det nätverk som låg bakom kampanjen på Ygemans Facebook-sida hävdar. Att ministern eller någon annan på allvar skulle ha trott att det var en rysk nätattack beskriver företrädare för gruppen som ”löjeväckande”. Att så inte var fallet menar man var uppenbart.

– Jag tappade hakan, det kändes löjeväckande, säger en av gruppens grundare, 64-åriga Katarina Hollbrink, till SVT. Hon beskriver sig som en vanlig mormor som oroar sig för sina barnbarns hälsa om 5G-nätet byggs ut. Några kopplingar till Ryssland har hon inte.

Anser fortfarande Ryssland ligga bakom 5G-motståndet

Ygeman skjuter nu ifrån sig kritiken och hävdar att det var icke namngivna personer i hans stab som gjorde bedömningen att Ryssland låg bakom de flera tusen kommentarerna. Dessa personer ska enligt ministern ha sett ”tydliga tecken” på detta. Trots bevis om motsatsen vill Ygeman fortfarande beskylla Ryssland för att ligga bakom 5G-motståndet i Sverige.

– Det här är en fråga som Ryssland har intressen i, säger han idag i en kommentar till SVT.

Även om Ygeman medger att man ”kan hävda” att kommentarerna på hans Facebook-sida inte kom från ryska botar menar sig digitaliseringsministern ändå ”se ett mönster” som är ”väldigt mycket större” där 5G-motståndarna i Sverige i själva verket är ryska bulvaner.

”Så löst får inte politiker i ledande ställning spekulera”

Ygeman får efter avslöjandet kritik för sina ogrundade påståenden. Så här löst får inte en politiker i ledande ställning spekulera, säger exempelvis den tidigare toppdiplomaten Hans Blix i en kritisk kommentar till SVT.

– Jag tycker de ska ha på fötterna, i ledande politisk ställning så får man inte spekulera löst.

Det är i skrivande stund oklart om avslöjandet kommer att få några konsekvenser för Ygeman i hans regeringsuppdrag.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons