ygeman-listhaug
InrikesUtrikes

Ygeman får svar på tal efter nazistanklagelser mot norska FrP-ministern

Publicerad 8/14/2019
Annons

På tisdagen retade i rikspolitiken efter Transportstyrelsen-skandalen åter insläppta Anders Ygeman (S) upp regeringskollegorna i Norge, bland annat genom att peka ut folkhälsominister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet som nazist. Nu får den svenske energiministern svar på tal.

Listhaug uttrycker skarp kritik mot den svenska regeringen som hon menar har fört en ansvarslös invandringspolitik i vars spår okontrollerbar kriminalitet uppstått där delar av Sverige förvandlats till laglöst land. Ygeman bör enligt Listhaug fokusera på att återställa lag och ordning i sitt eget land i stället för att rikta grundlösa anklagelser mot Norge.

– Jag rekommenderar Ygeman att städa upp sitt eget land innan han undervisar Norge. Vi tar inte några råd från Sverige, som har en dokumenterat mycket större nynazistisk miljö än Norge. Vi tar heller inte några råd från Ygeman eller andra svenska politiker som i tio år har stuckit huvudet i sanden och inte vågat diskutera invandring och dess konsekvenser, säger hon.

Upprinnelsen till osämjan mellan de nordiska ländernas regering är att den norska statsministern Erna Solherg påtalat att det hörs mer svenska än norska när nazister marscherar på gatorna i Norge.

LÄS MER: Anders Ygeman i blåsväder – anklagar Norges statsminister för att samarbeta med nazister

Ygeman bad i sin tur Solberg att ”se sig i spegeln” och ansåg att hon borde hålla tyst eftersom hon bjudit in nazister i allmänhet och Sylvi Listhaug i synnerhet till regeringssamarbete. Som belägg för att FrP ska betraktas som nazistiskt anförde Ygeman att den norske terroristen Anders Behring Breivik varit medlem i partiet i sin ungdom och att det är där som han ska ha radikaliserats till massmördare.

Ygemans nazistanklagelser har inte fallit i god jord i grannlandet och även i Sverige har den tidigare avsatte svenske ministerns utspel mött tung kritik. Listhaug, som särskilt pekats ut av Ygeman, är särskilt upprörd och riktar en uppmaning till honom och hans regeringskollegor att ta itu med det som i folkmun i Norge kallas för ”det svenska tillståndet”, dvs de ohanterliga problem som Sverige skaffat sig genom att bedriva västvärldens i särklass mest expansiva invandringspolitik.

Beträffande Ygemans retorik om Breivik slår Listhaug fast att det inte finns tillstymmelse till sympatier för honom inom Fremskrittspartiet och att hans terrordåd och massmord ”är det värsta som hänt i Norge sedan andra världskriget”.

Ygeman har via sin pressekreterare meddelat att han inte har någon kommentar till Listhaug utan hänvisar till det han tidigare sagt.

Enligt uppgift pågår nu ett omfattande diplomatiskt arbete bakom kulisserna för att ställa till rätta de norsk-svenska relationerna efter Ygemans övertramp. Från den politiska oppositionen på hemmaplan kommer också rådet att Ygeman bör hålla sig borta från utrikespolitiken eftersom han saknar både omdöme och kompetens.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons