Anders Ygeman Annie Lööf

Anders Ygeman (S) och Annie Lööf (C). Foto: News Øresund Johan Wessman. (CC BY 3.0)/Janwikifoto

Utrikes

Ygeman och Lööf attackerar SD: ”Putins vänner”

Publicerad 2/16/2022
Annons

I samband med att EU på tisdagen röstat ja till att skänka bort skattebetalarnas pengar till Ukraina framkom det att SD lagt ned sina röster. Nu rasar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) samt centerledaren Annie Lööf. Ygeman pekar ut SD som ”Putins vänner i Sverige”.
– Inte svenska skattebetalares uppgift att kontinuerligt finansiera statsbudgeten i andra länder, svarar Charlie Weimers (SD).

Förslaget att tillhandahålla akut stöd på 1,2 miljarder euro, motsvarande 12,7 miljarder kronor, till Ukraina röstades för av 598 ledamöter, 53 röstade emot och 43 avstod, rapporterar Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: ”Amerikansk krigshets står Ukraina dyrt”

SD:s tre ledamöter Peter Lundgren (SD), Jessica Stegrud (SD), Charlie Weimers (SD) lade ned sina röster. Charlie Weimers kommenterade beslutet med att man inte vill skänka bort svenska skattebetalares pengar till Ukraina eftersom man anser att deras ekonomi är misskött och korrupt.

– Vi menar att det inte är svenska skattebetalares uppgift att kontinuerligt finansiera statsbudgeten i andra länder, säger Weimers till Aftonbladet.

– Man har redan skickat ett antal ekonomiska stödpaket till Ukraina genom åren utan att det förelåg någon risk för rysk aggression. Det här är ytterligare ett paket till den i grunden misskötta och korrupta ukrainska ekonomin.

Det har fått Ygeman och Lööf att gå till attack med anklagelser om att SD agerar ”pro-ryskt”. ”Sverigedemokraterna behöver göra upp med sin historia. Men deras pro-ryska agerande i nutid är minst sagt problematiskt”, skriver Ygeman på Facebook.

Samtidigt har Ygeman och Lööf missat att SD är för att Sverige och väst skickar militärt stöd till Ukraina. Weimers skriver på Twitter att man inte vill ”ge pengar som försvinner”.

LÄS ÄVEN: Ygeman: Elkrisen Rysslands och pandemins fel

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons