Att SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver inflytande i ett eventuellt samarbete med M och KD efter valet menar integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) är farligt och riskfyllt.

I Novus senaste mätning är Sverigedemokraterna betydligt större än Moderaterna och kan bli störst på oppositionssidan efter valet den 11 september. Inför det möjliga SD-M-KD-samarbetet vill Åkesson ha ministerposter, inflytande efter storlek och ett samordningskansli med tjänstemän från alla partier.

Detta utmålar Anders Ygeman som en säkerhetsrisk.

– Moderatledaren Ulf Kristersson måste säkerställa inför väljarna att han inte släpper in SD-tjänstemän med Putinkopplingar, säger Ygeman till Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: ’Putinvänliga’ SD bland de mest rysskritiska partierna i EU

Ygeman får medhåll av Annie Lööf (C) som även hon kallat Sverigedemokraterna för en säkerhetsrisk.

– Att ge ett öppet främlingsfientligt populistparti inflytande över Sveriges regering är en säkerhetsrisk, har hon tidigare sagt till GP.

Ansvaret på Kristersson

Ygeman lägger ansvaret för att hålla SD borta på M-ledaren Ulf Kristersson.

– Hur säkerställer Kristersson att den här typen av figurer inte blir SD-tjänstemän i till exempel försvars- eller justitiedepartementet och får tillgång till all den känsliga information som det innebär? Det måste han redovisa för väljarna före valet.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson: Högern öppnar för ’nazister, Trumpanhängare och Rysslandskramare’

Samtidigt kallar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) åter igen Sverigedemokrater för ”gamla nazister, Trumpanhängare och Rysslandskramare”.

Ygeman sparkades

Som följd av den så kallade it-skandalen på Transportstyrelsen var dåvarande inrikesminister Anders Ygeman en av de statsråd som fick sparken.

Flera av oppositionspartiernas partiledare hotade med att väcka misstroendevotum mot honom.