Det är fel att tala om invandring i termer av kostnader och förluster. Det menar Tony Johansson, doktor i ekonomisk historia, som på uppdrag av den vänsterorienterade fackliga tankesmedjan Katalys har författat rapporten Vinsten med invandring. Slutsatsen i rapporten som nu lyfts i medier är att ju högre invandring, desto större lönsamhet. Samnytt kan berätta att Tony Johansson är bror till S-toppen och tidigare migrationsministern Morgan Johansson, som under sin tid i regeringen nonchalerade larm om massinvandring och folkutbyte.

Under decennier upprepades mantrat från det politiska etablissemanget att Sveriges extremt höga utomvästliga och i huvudsak asylrelaterade invandring var en ekonomisk vinst för samhället. Detta trots avsaknad av stöd i nationalekonomiska beräkningar som samtliga tvärtom konstaterat en stor kostnadsbörda för svenska folket att bära på allt från tiotals till hundratals miljarder kronor varje år.

LÄS ÄVEN: Chockstudien: Invandringen kostar 11 000 miljarder kronor

På samma sätt beskrevs invandringen länge som kulturellt berikande för Sverige. Värderingar och sedvänjor från länder som Somalia och Afghanistan bibringade svenskarna en mångfald av perspektiv. I takt med att verkligheten kommit ifatt utopisterna, har diskussionen ändrat karaktär. Att den kostar mycket pengar är idag de flesta ense om, liksom att sådant som en annorlunda syn på kvinnor, judar, sexuella minoriteter, demokrati och yttrandefrihet som invandringen fört med sig inte självklart varit något positivt.

“Absolut varit en vinst för samhället”

De kulturella aspekterna av invandringen lämnas därhän i den vänsterlutande tankesmedjan Katalys nya rapport “Vinsten med invandring”. Ekonomiskt har Sverige dock den asylrelaterade massinvandringen varit mycket lönsam, hävdar man. Att påstå något annat är “orimligt”.

– Ja, absolut har det varit en vinst för samhället, säger ekonomie doktor Tony Johansson som författat rapporten, när sajten Kvartal hör av sig för en kommentar.

Inte kostnader – bara omfördelning

Han tycker att det är fel att prata om invandring, även asylrelaterad sådan, i termer av kostnader och förluster, så som nationalekonomen Joakim Ruist och många andra gjort. Att arbetande svenskar försörjer icke arbetande migranter bör i stället betraktas som omfördelningspolitik och en investering i framtiden, eftersom invandringen kan lösa Sveriges förmenta problem med en åldrande befolkning.

Genrebild Bild: Grok.

I rapporten slås fast att massinvandring bidrar till att sänka befolkningens genomsnittsålder och öka arbetskraftsutbudet, något som gynnar Sveriges ekonomiska tillväxt. Att svenskarna får avstå en andel av utbudet av skattefinansierade välfärdstjänster såsom vård och omsorg till invandrare, menar man också är en form av omfördelning, till godo för samhället.

Måste se långsiktigt på frågan

Johansson vidgår i samtal med Kvartal att det är viktigt är att man kommer ut i arbete för att kalkylen ska hålla. I kontrast till de dystra officiella sysselsättningssiffror som finns att tillgå för gruppen utomvästliga migranter, anser rapportförfattaren att man bör fokusera på det positiva och nämner som exempel de afghanska så kallade ensamkommande flyktingbarnen där vissa fått jobb.

LÄS ÄVEN: Studie: Invandringen en katastrofal förlustaffär – kostar tusentals miljarder

“Mycket tyder” enligt Johansson på att massinvandring gynnar Sveriges tillväxt genom ökad produktivitet och handel. Man måste se långsiktigt på frågan, menar han. Andra har invänt att vi efter snart 50 år med exceptionellt hög utomvästlig och asylrelaterad invandring redan har tillgång till ett långsiktigt facit som i termer av samhällsvinster är föga imponerade.

Lösningen på en åldrande befolkning

Beträffande resonemanget om att hög invandring är lösningen på det påstådda problemet med en åldrande befolkning, som den nu aktuella rapporten är långt ifrån först med att hävda, så har kritiker pekat på att även migranter i arbetsför ålder blir gamla och ofta har med sig både yngre och äldre anhöriga. Att vara i arbetsför ålder är för den här gruppen dessutom långt ifrån ekvivalent med att faktiskt arbeta, har påpekats.

LÄS ÄVEN: Ny migrantstudie: Svenskar lönsammast – somalier dyrast

Att invandringen bidragit till att Sveriges befolkning de senaste decennierna åldrats på marginalen långsammare än vad som annars skulle ha varit fallet är i sig något positivt, slår Johansson fast i rapporten. Då har man kommit halvvägs. Återstår gör bara att tillse att denna ökande andel av landets befolkning i arbetsför ålder inte bara är det på papperet. Att så kommer att ske, är rapportförfattaren övertygad om.

Rapporten, som har udden riktad mot “Tidö-politikens stängda gränser” kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Morgan Johansson ser ingen massinvandring

Rapportförfattaren är inte vem som helst utan Tony Johansson är bror till S-toppen Morgan Johansson som under många år bland annat tjänstgjort som Sveriges migrations- och justitieminister.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: “Här är folkutbytet, Morgan”

Morgan Johansson var som migrationsminister noga med att ta varje tillfälle att förneka att det pågick en massinvandring till Sverige. Han hävdade dessutom att en invandring motsvarande hela Malmö eller Ängelholm var att betrakta som väldigt liten.

Vidare har rapportförfattarens bror Morgan Johansson anklagat Samnytt för att sprida “högerextrema konspirationsteorier” om ämnet.

Se en av Johanssons tidigare pressträffar om massinvandring:

LÄS ÄVEN: Majoritet av Malmöbarn är invandrare – forskare vill se arabiska skolor