Nyligen hävdade Ylva Johansson, EU-kommissionären för inrikes frågor, att unionen behöver ta in en miljon migranter per år och om det inte görs kommer européerna att svälta. Nu rapporterar fransk media att socialdemokraten ska ha beordrat en tidigare chef för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex att välkomna migranter som tar sig illegalt till unionen.

Det är den tidigare chefen för Frontex, Fabrice Leggeri, som hävdar att den svenska EU-kommissionären Ylva Johannsson sagt åt honom att välkomna illegala migranter.

Enligt Leggeri ska Johansson ha gett ett nytt direktiv till generaldirektören 2019, kort efter hennes ankomst som kommissarie för inrikesfrågor. 

”Ditt jobb är att ta in migranter och välkomna dem eftersom de kommer av kärlek. Och vare sig du gillar det eller inte, är vi en åldrande kontinent så du måste släppa in dem”, ska hon ha sagt.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson: ”Utan invandringen skulle vi svälta”

Från EU tillbakavisas att Ylva Johansson skulle ha sagt så.

”De uttalanden som Fabrice Leggeri gjort om EU:s migrationspolitik är helt enkelt falska”, uppger EU-kommissionens talesman.

För Fabrice Leggeri var prioriteringen av Frontex-byråns mandat, liksom rättspraxis från EU-domstolen, att upprätthålla EU:s yttre gränser och därför att bekämpa illegala migranter som tar sig över europeiska gränser. Johansson å sin sida insisterade på Frontex-byråns andra mandat med respekt för asylsökandes grundläggande rättigheter.

Gör gemensam sak med Le Pen

Fabrice Leggeri slutade som chef för Frontex 2022. Posten hade han tillträtt 2015. Han kritiserades bland annat för att ha varit alltför sträng med att upprätthålla gränserna.

Erfarenheterna från Frontex tycks ha satt djupa spår då han inför EU-valet i sommar gått med i nationalkonservativa Rassemblement National, Marine Le Pens parti. 55-åringen är trea på partiets lista.

”Idag väljer jag att ställa min erfarenhet och expertis till tjänst för fransmännen”, skrev han på X.

Partiets mål är tydligt – ​​att återta kontrollen över EU:s och Frankrikes gränser.

”Att leda Frontex i nästan sju år och arbeta för staten i cirka 30 år, särskilt inom säkerhet och immigration, gör detta beslut sammanhängande”, tillade han.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson har 270 000 i månadslön – stickar på arbetstid