Ystad lasarett meddelar att man tvingas ställa in operationer och stänga avdelningar på grund av brist på personal. Detta trots att man hyr in personal och även erbjuder anställda högre lön.

LÄS ÄVEN: Umeå betalar vikarierande sjuksköterskor 50 000 i månaden för att klara sommaren

I början av april uppmärksammade Samhällsnytt hur årets sommarvikarierande sjuksköterskor i Umeå får avsevärt högre betalt än den ordinarie personalen, med 50 000 kronor i månaden och ett möblerat boende till förmånlig hyra. Det är kommunens lösning för att möjliggöra semestrar för de anställda. Men trots detta hade man inte säkrat personalstyrkan inför sommaren.

LÄS ÄVEN: Falska sjuksköterskor polisanmäls

Sommarvikarier är ett återkommande problem inom vård och omsorg över hela landet. I Ystad saknas det sjuksköterskor inför sommaren vilket gör att sjukhusledningen tvingas stänga vårdplatser och ställa in planerade operationer, rapporterar Lokaltidningen.

– Det handlar om att stänga platser på vissa avdelningar och under vissa veckor. Det kan bli aktuellt att stänga ytterligare avdelningar under vissa veckor. Vi har inte läget helt klart för oss ännu, säger sjukhuschefen Annika Malmquist.

LÄS ÄVEN: Ljög om att hon var sjuksköterska – fick ändå legitimation