Äldre personer i den skånska kommunen Ystad blir nu av med varm mat, och städning ska endast ske var tredje vecka. Detta eftersom kommunen måste spara pengar – men enligt socialchefen Dan Kjellsson beror det inte på nyanlända. Samtidigt kan Samhällsnytt visa att kommunen storsatsat på just migranter.
Kommun efter kommun har den senaste tiden rapporterat massiva underskott. Sammanlagt väntas 110 av landets 290 kommuner gå back med mer än två miljarder kronor i år. Inte sedan 2008 har så många kommuner gått med underskott och i maj flaggade Sveriges kommuner och landsting, SKL, för både höjda skatter och besparingar.
LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar
Nu är det Ystad som kommit i rampljuset efter en artikel i Aftonbladet på måndagsmorgonen där läsarna kan ta del av 89-årige Olle Mårtensson verklighetsberättelse från den gård han bor på.
Varje dag vid lunchtid mottar han servicen att få näringsrik kost levererad hem från kommunen. Men hädanefter hänvisas Mårtensson att på egen hand köpa färdiga maträtter i en livsmedelsbutik – detta eftersom kommunen tvingas till stora besparingar.
Enligt hans dotter Gun Mårtensson har Olle ingen ork att laga sådan här husmanskost själv och uppskattar därför välfärdstjänsten.
– Det är verkligen ett svek mot våra gamla, slår hans dotter Gun Mårtensson fast.
LÄS ÄVEN: Högsby kommun nekade man nödhjälp: ”Du har 19 kronor på ditt konto vilka kan användas till mat”
36 miljoner kronor back
I Ystad har Moderaterna sedan valet förra året tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna och ett valtekniskt stöd från Sverigedemokraterna tagit över styret från Socialdemokraterna.
Socialförvaltningen i kommunen hade då ett resultat på minus 36 miljoner kronor. Den siffran har det nya styret sedan fått ned till 24 miljoner kronor genom att skära ned i den kommunala välfärden.
LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter
En av nedskärningarna är att kommunen från årsskiftet ska sluta distribuera ett dagligt varmt mål mat till de äldre. Kommunen hänvisar istället Olle Martinsson och de andra äldre att själva ta sig till livsmedelsbutiken för att inhandla färdiga maträtter.
Vidare finns det ett förslag i socialnämnden att minska städningen hemma hos de äldre. Istället för att de får hjälp varannan vecka ska det nu bli endast var tredje vecka. Men Gun Mårtensson anser att var tredje vecka inte är tillräckligt eftersom de äldre inte klarar att hålla hemmet hygieniskt.
– De är värda att ha det bra på sin ålders höst. De har varit med och byggt upp Sverige. Det är bara mänskliga rättigheter, tycker jag. Ett humanitärt tankesätt. Det är på något sätt en värdegrund för hur man ska ha det, säger Gun Mårtensson.
LÄS ÄVEN: Kalmar köpte reklamprodukter för att locka fler migranter: ”Invandring är en viktig del och berikar”
Kommunen: “Beror inte på invandring”
Dan Kjelsson som är socialchef i Ystad hävdar att underskottet i socialförvaltningen inte beror på att nyanlända har kommit till kommunen. Enligt honom handlar det istället om att fler blir äldre och att de insatser de behöver blivit alltmer omfattande.
– Vi har också en ökad volym när det gäller omhändertagande av barn och unga som far illa, till exempel. Och det är väldigt kostsamma placeringar även om vi jobbar med hemmalösningar och öppenvård. Sedan är det generellt volymökningar när det gäller funktionsnedsatta eller personer som behöver individ- och familjeomsorg, försvarar sig Kjellsson.
Storsatsade på migranter
Samhällsnytt har nätgranskat Ystad kommun som bland annat uppmärksammades av SVT i oktober 2017 när de trots bostadsbrist ordnade fram bostäder till 84 migranter som det året var anvisade till kommunen.
“Människor måste komma igång”
Socialdemokraten Kent Mårtensson, som vid tillfället var kommunalråd i Ystad, ansåg att det var skattebetalarnas skyldighet att finansiera nyanlända människors start i livet.
– Det handlar ju mer om att människor måste komma igång med livet. Det var det vi fokuserade mycket mer på, berättade Mårtensson.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.