Snart kommer ytterligare 10 kvinnliga IS-terrorister tillsammans med sina 26 barn till Sverige. I början av september flög Utrikesdepartementet hit tre kvinnor och sex barn och nu ska alltså ytterligare 36 personer som levt i terrorsekten komma. Antalet är högre än vad UD tidigare angett.

Om kvinnorna gjort sig skyldiga till några brott under sin tid i den mest brutala terrorsekten i modern tid är ännu inte klargjort. Två av de tre jihadisterna som anlände i september misstänks för krigsbrott men är trots det försatta på fri fot, enligt Åklagarmyndigheten.

– Det här är väldigt farliga människor, säger Shiyar Ali, talesman för det kurdiska självstyret.

Det kurdiska självstyret har beslutat att kvinnorna ska utvisas till Sverige. UD tog i augusti emot en lista över kvinnornas namn men det är ännu inte klargjort om alla är vilka de utger sig för att vara. ”I något fall måste identiteten utredas ytterligare” skriver UD:s presstjänst till GP. Detta till trots är planerna att kvinnorna ska flygas till Sverige i grupper om tre, tillsammans med sina barn, i en turordning som UD beslutat om.

LÄS ÄVEN: IS-terroristerna för farliga för Syrien – välkomnas till Sverige

Expressen kallar jihadister ”resenärer”

Expressen skriver att det bland annat handlar om två kvinnor från Örebro. Den ena av dem uppges ha varit gift med en jihadist från det invandrardominerade ”utsatta” området Vivalla som Expressen väljer att kalla ”IS-resenär”. Den andra har följt med sin bror till den muslimska terrorsekten i Syrien.

Utöver dessa uppges tre kvinnor ha band till Stockholmsområdet. Enligt SvD är de 26, 27 respektive 27 år gamla och hade enligt den svenska folkbokföringen inga barn innan de lämnade Sverige. Det är oklart om de återvänder till Sverige med barn födda i det muslimska terroristkalifatet.

Ytterligare en kvinna uppges ha anknytning till Göteborg. Den sistnämnda flydde från slutstriden i Baghouz, då IS förlorade sitt sista territorium i Syrien, tillsammans med sina och terroristen Michael Skråmos barn.

LÄS ÄVEN: Vad gör Sverige med IS-terroristerna? Allt beläggs med sekretess

IS-terrorister går fria i Sverige

UD bistår, som tidigare, med transport av jihadisterna och deras barn. UD:s kabinettssekreterare Robert Rydberg menar att det är bra att de återvänder på ett organiserat sätt så att de kan tas emot på Arlanda av svenska myndigheter. På frågan om allmänheten ska känna oro för att ännu fler IS-kvinnor nu är på väg till Sverige påminner Rydberg om det höga antal IS-terrorister som tagit sig hit på egen hand.

– Låt oss inte glömma bort det faktum att ett mycket stort antal IS-svenskar [sic], inklusive män, har tagit sig tillbaka på andra vägar till Sverige, utan att säkerhetspolisen har mött dem på Arlanda, utan att svenska myndigheter har känt till att de har smitit tillbaka på olika sätt till Sverige. Det är något som jag tycker att vi har anledning att ännu mer oroa oss för, säger Rydberg till GP.