En kärnreaktor tas ur drift för underhåll den kommande helgen. Dessutom stoppas en av två turbiner på ytterligare ett kärnkraftverk. Det framgår av marknadsdata som Nord pool publicerar.

Förra veckan meddelade Oskarshamns Kraftgrupp att kärnreaktorn Oskarshamn 3 stoppas från och med fredag. Anledningen uppges vara ett ”mindre fel” i generatorn som behöver repareras. Reaktorn kopplas bort från elnätet klockan fem på fredagseftermiddagen.

Reparationerna av Oskarshamn 3, som med sina 37 år och 1450 MW är Sveriges nyaste och mest kraftfulla kärnreaktor, beräknas ta åtta dagar. Reaktorn ska vara tillbaka i drift under eftermiddagen söndagen den 18 december.

Fler avstängda reaktorer

Stoppet av Oskarshamn 3 mitt i vintern kommer samtidigt som Ringhals 4 står avstängd för reparationer som dragit ut på tiden längre än planerat. Det leder till högre elpriser.

LÄS MER: Vattenfall: Inte sabotage bakom Ringhals-stopp

Under december månad skulle Finland driftssätta sin nya reaktor Olkiluoto 3 på 1600 MW, men på grund av sprickor i matarpumpar har starten skjutits fram en månad. Det innebär att inte heller den reaktorn genererar el till elnätet.

Ännu en avstängd reaktor

Under tisdagen meddelade elbörsen Nord pool att en av två turbiner vid Ringhals 3 också kommer tas ur drift i helgen. Anledningen är att en kontroll av generatorn behöver göras innan den årliga översynen av kärnreaktorn påbörjas sista maj nästa år.

Reaktorns effekt kommer minskas klockan ett natten till lördagen, för att därefter gå med halv effekt hela lördagen innan den återgår till full effekt vid midnatt natten till söndagen. Beskedet innebär att de enda reaktorer som producerar elkraft som vanligt den kommande helgen är de tre reaktorerna i Forsmark.

Enligt SMHI beräknas det bli minusgrader, relativt vindstilla och snöa kraftigt i stora delar av södra Sverige under lördagen.

Artikeln är rättad