På torsdagen klubbades den kontroversiella så kallade koranlagen igenom i det danska parlamentet, en begränsning av yttrandefriheten som fått stark kritik. Att klubba igenom lagen ser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som att danska politiker har kapitulerat inför kraven från den muslimska världen.

Den nya lagen röstades igenom med 94 röster för och 77 emot. Oppositionen har dock redan planer på att riva upp den.

– Nu står det 1–0 till islamisterna, säger Inger Støjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne.

Svidande kritik kommer nu också från den svenska yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som ser det danska beslutet som sorgligt samtidigt som han befarar att det kan spilla över på Sverige och att en liknande lagstiftning kan antas även här.

LÄS ÄVEN: Koranbränning förbjuds i Danmark

Han konstaterar att det man i praktiken infört är en trosfridslag som avskaffades i Sverige redan 1970. Tanken med avskaffandet var att religiösa skrifter, tankar och ritualer skulle kunna diskuteras och ifrågasättas, enligt Funcke.

Eftergift

Han slår även fast att lagen i praktiken gör det förbjudet att diskutera profeten Muhammeds levnad eftersom det också är upptecknat i heliga skrifter.

– Som jag ser det är det en eftergift åt de militanta, högljudda islamistiska ledare runt om i världen som krävt ett förbud mot koranbränningar, säger Funcke till TT.

Vidare noterar han att det varken i Sverige eller Danmark handlar om att man vill skydda muslimers rätt att inte bli kränkta utan öka respektive lands säkerhet.

LÄS ÄVEN: Stark kritik mot dansk koranlag från Charlie Hebdos chefredaktör