EU vill kunna blockera sociala medier och plattformar vid situationer som man betecknar som ”social oro”. Förslaget får svidade kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Blockeringen möjliggörs genom den digitala tjänstelagen DSA som träder i kraft den 25 augusti. Konkret innebär den att sociala medieföretag kan bli straffade med böter i miljardklassen om de inte censurerar ”obekvämt” material som exempelvis invandringskritik eller uppmaningar till upplopp.

Ett sådant tillvägagångssätt skulle vara en oerhörd inskränkning av yttrandefriheten. Det menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

LÄS ÄVEN: EU vill blockera sociala medier vid ”social oro”

I stället för att lägga ansvaret för ”problematiska” yttranden på plattformarna anser han att man bör straffa de som uppviglar till att begå brott eller gör andra brottsliga uttalanden.

– Det är upp till rättsvårdande myndigheter i varje land att lagföra den person som står bakom yttrandet, men att stänga ner hela tjänster kommer att drabba oerhört många personer som använder sociala medier på ett legitimt sätt, säger Funcke till Världen idag.

– Sociala medier har stor betydelse för den politiska diskussionen och möjligheten för gemene man att nå ut. De behöver hållas tillgängliga för var och en.

Kan ändras snabbt

Han anser det också vara viktigt att det är enskilda yttranden som beivras och att personen i fråga inte stängs av.

Samtidigt konstaterar han att det kan gå snabbt i vad som gäller för dagen och vad som betecknas som ”känsligt” ena dagen kan plötsligt vara helt accepterat.

– Vi kan aldrig veta det. Och vem ska avgöra vad som är desinformation? Ska regeringar bestämma det?

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’