Med hänvisning till att man inte kan garantera säkerheten avslog polisen ansökan om tillstånd för ytterligare en koranbränning vid den turkiska ambassaden i Stockholm. Beslutet får stark kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Den nya koranbränningen skulle genomföras klockan 12 på torsdagen. Det är dock inte Rasmus Paludan som har ansökt om tillstånd denna gång utan en ”privatperson som företräder en kulturförening” enligt statstelevisionen.

Ytterligare ett skäl polisen hänvisar sitt beslut till är att risken för terrorattentat har ökat efter den förra koranbränningen. Man ska också ha haft en dialog med Säpo innan beslutet.

LÄS ÄVEN: Säpo FÖRBJUDER koranbränning utanför Turkiets ambassad

Sverige ska inte ha en politisk polis som avgör vad man ska demonstrera för, anser yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Den grundläggande demonstrationsrätten och rätten att kritisera religioner får vi inte börja tumma på, med hänvisning till att någon kolerisk herre i nere i Turkiet tycker att det här är olämpligt, eller att det finns terrorister någonstans i Afrika som ogillar det här, säger Funcke till TV4.

– Vi kan inte tumma på våra fri- och rättigheter.

LÄS ÄVEN: INTERVJU: Paludan om regeringens demokratiförakt – ”Sinnessjukt”

Funcke anser också att polisen ska hålla sig till ordningslagen och inte göra utrikespolitiska eller säkerhetspolitiska bedömningar.